Ugrás a fő tartalomra

No para

Most már tudom, milyen "bekerülni a rendszerbe", azt, amiről inkább az idősek beszélnek, hogy elmész egyszer az orvoshoz, aztán sosem szabadulsz, mert mindig találnak valamit, sőt egyre több mindent, és ennek sosincs vége, csak mindenki jól belekeveredik az egészbe. Így vagyok én a pszichiátriával. Isten tudja, hányféle címkét rám aggattak már, mindig van valami új, és ez nem úgy működik, hogy helyette, hanem mellette. A disszociatív identitásokról általában úgy vélekednek, hogy ilyen igazából nincs is, csak mindenféle pszichózisod van helyette. Ezt is próbálták, csak nem működött, most megint ott tartunk, hogy jó, hát azod IS van, DE még ez meg az meg amaz, meg ez ezzel függ össze, az azzal, ez nem is tünet, az viszont talán csak tünet, de nem azé, hanem ezé, és akkor erre szedjünk ezt, de mégse, inkább arra azt, na jó, inkább mindkettőre valami harmadikat.

Szerintem ezeknek fogalmuk sincs. Tök komolyan. Faszt se tudnak. Kapom a diagnózisokat, amikben ebben a pillanatban most épp biztosak, aztán majd jövő héten már nem lesznek. Igazából már nem is hiszek bennük. Hogy vedd komolyan azoknak a szavát, akik mondtak már tízfélét?

Én ezt úgy kezdtem, hogy magam sürgettem a dolgot, adjad a papírt mihamarabb, mondd ki, írd le, mert a dolgok úgy haladnak. Megállapítjuk és kezeljük, nem? Csakhogy a pszichológia nem egzakt tudomány, itt elméletek vannak, azaz soha senki nem biztos igazán semmiben és nem is vállal felelősséget semmiért. Egy ismerősöm apja mesélte, hogy neki 12 kardiológusa van, hát nekem meg jelenleg három pszichiáterem. Csak pszichiáter három, van terapeuta is, aki elvileg csak pszichológus, legalábbis ez a mostani, szóval még van hova fejlődni.

Azt elmondhatom, hogy sokat tanultam erről a területről, még mindig rácsodálkozom, hogy jé, ennek a jelenségnek van neve, ez azt jelenti, nem is tudtam. Például, hogy téveszme. Amit én irracionális félelemnek nevezek, ők téveszmének szokták, jó, hát végülis miért ne. Ebből is látszik, hogy nem olyan hülye az ember, mert azért érzi, hogy az ilyesminek az alapja mindig valamiféle félelem, ezt simán magadat figyelve megállapítod, amikor keresgéled a kiindulási pontját, az értelmét az egésznek. Jó volna most már a címkézgetést amúgy befejezni és valami tényleges megoldással jönni, mert amiben egyre inkább kételkedem, az az, hogy abba az irányba haladunk. Inkább olyan ördögi körnek tűnik az egész, hogy minél jobban piszkálgatják az agyamat, annál inkább elbaszódik. Már nyalom be a gyógyszerek mellékhatásait is, azt viszont nem érzem, hogy megérné, mert az alapproblémák nem akarnak megoldódni. Sőt már azt sem tudom, mi tünet és mi mellékhatás. Az nekem fontos volt, hogy pl. ne hízzak, azzal nincs is baj, de cserébe olyan mellékhatásokat tapasztalok, hogy vakarózom, mintha tetves volnék, vagy az agyam "túlterhelődik", mint a diszlexiásoknak, és így olyasmik történnek, hogy ha három tárgy van egy asztalon, az agyam már túlzsúfoltnak látja és feladja. Komolyan, itt van a szemem előtt a telefon vagy az öngyújtó az asztalon, és nem találom meg, cserébe felforgatom a lakást. Ez csak egy szem példa.

Aztán ezek az ún. téveszmék, amik valójában csak hitek vagy gondolatok, és racionálisan tudom mindegyikről, hogy baromság, az adott szituációban mégis elhiszem ezek szerint. Akkor is, ha mantrázom magamnak, hogy hülyeség. Nem tudom felülírni őket, bármennyire is próbálom. Ha sötétben alszom, akkor elhiszem, hogy a kis plüssdenevérem felettem repked és be akar köpködni vagy beleszállni a hajamba, ezért vagy tízszer felkapcsolom a villanyt, de akkor mindig játssza az élettelen tárgyat. Persze, hogy tudom, hogy ez faszság. Az eredetét ennek is visszafejtettük már nagyjából, tehát van mihez kötni, megvan az az emlék és félelem, amit "utánoz".

Talán épp ezek miatt vagy mellett, vagy mit tudom én, de az eredetileg DID-hez köthető tünetek is felerősödtek, mint pl. a derealizáció. Most már megkérdőjelezek mindent, és tök sokszor érzem, hogy ami történik, az nem lehet igaz, lehet, csak egy álom vagy akármi más, én itt sem vagyok, ez nem is történik meg. Lenn voltunk vidéken pár hete, amikor jött egy kis fagyisbringa, ott csorgott vele az ember a főúton, és hirtelen nem hittem el, hogy ez igaz, mert ez ilyen belső világos cucc, totál megakadt az agyam az egész jelenettől, és persze a többi személyiségé is, ebben mindenki egyetértett, hogy ez itt így nem lehet igazi. Szóval egy ideig győzködni kellett, hogy de. Most sok mindennel így vagyok, hogy ami valami új, váratlan vagy meglepő, az tutira nem valós, és szerintem ezt IS nehezen viseli az agyam, mert jöhet utána olyan nap, amikor az égvilágon mindent letagadok, és hülyének nézek bárkit, aki nekiáll magyarázni, hogy nekem bajom van, mert nincs bajom, a faszért cseszeget mindenki. Hirtelen csak úgy érzem, hogy bizarr az egész, és ez nem történhet meg velem, így az egész pakk. Nem segít ezen sokat a disszociatív amnézia sem, mert még nehezebben követed le és hiszed el, ha kiesik az idő. Elegem van abból, hogy meg vagyok zavarodva. A pasimmal van ez a poénkodásunk, hogy amikor kiakadok és mondom, hogy kész, vége, befejeztem, ő megjegyzi, hogy a betegséget nem lehet csak úgy befejezni, és mivel tudom, honnan van ez az idézet, kicsit visszaránt.

Ha már pasi, bele sem kéne kezdenem, mi volt az elmúlt hónapokban vele is. Úgy láttam, hogy a szemem előtt őrül meg, ami egyébként igaz is volt, csak kezd kijönni belőle, de biztos vagyok benne, hogy ez ismétlődni fog a jövőben, mert a mentális problémák már csak ilyenek. Sok hasonló tünete volt, mint amiket én is tapasztalok, szorongásos és pánikrohamok, irracionális félelmek, rémálmok stb., és ilyenkor nekem kellett észnél lennem; vak vezet világtalant. Annak örültem egyedül, hogy több olyan grounding technika, amik nálam sosem működtek, nála beváltak. Érdekes volt ezeket a tüneteket kívülről látni, és ott volt az a tehetetlenség érzés is, meg hogy pofázni mennyivel könnyebb, mint megélni. Ő is tanult belőlük, most már mondja, hogy pontosan tudja, mi mit jelent és hogy zajlik. Voltak hetek, amikor úgy éreztem, hogy ezt így egyben én már tényleg nem bírom elviselni, túl sok, feladta az agyam, de vissza kellett jönnöm ebből az állapotból újra és újra. Ezen belül is voltak órák, amikor őszintén úgy gondoltam, hogy na most visznek be a pszichiátriára, de őt is, majd foghatjuk egymás kezét ott is, nyálcsorgatva. Most éppen ő újra normális, tünetmentes, de nem telt még el elég idő ahhoz, hogy kijelenthessük, hogy ez így is marad. Inkább csak nincs esemény éppen, ami kiválthatná, csordogál az élet a szokásos medrében, ő is dolgozik, én is, az én dolgaim meg most már csak a szokásosnak minősíthetőek. Kicsit megnyugodtam, hogy megint csak az én őrületem van, mert sokkal rosszabb valaki másért felelősséget vállalni, aggódni, tehetetlenül szemlélni, mint amikor én műsorozok.

Bármilyen furcsán is hangzik, de úgy mondanám, hogy épp jól vagyok. Most, ezen a héten nincs semmi extra, maradjon is így szépen, hadd jusson idő és lelki energia élni az életet, mert az lehetséges még betegségtudat és tünetek mellett is, abszolút lehetséges, és ez egy megnyugtató felfedezés. A pillanatnak kell élni, ennyi, nem kell túlgondolni, agyalni a jövőn, a holnapon. Jókat beszélgetni, játszani, poénkodni, dugni, perverzkedni, dolgozni, csinosnak lenni, egy jó kis séta vagy kocogás, egy óra ugribugri valami zenére, egy kis süti, egy jó masszázs, ezekből legyen valamennyi, az egyszerű, de nagyszerű dolgokból, nekem ennyi elég. Awomen.

U.i.: még mindig Omszkba akarok költözni!

U.u.i: egy ideig azért sem írtam ide, mert elfelejtettem a saját blogom címét, vagy azt, hogyan tudok bejelentkezni. Halálosan komolyan mondom. :)

Megjegyzések

  1. Szólj, amikor tényleg költözöl. Meglátogatnálak Omszkban, az az egyetlen szibériai város, aminek csak a vasútállomásán jártam, mert átaludtam azt a pár órát, amit állt ott a vonat. :-)

    Egyébként meg örülök, hogy eszedbe jutott a jelszó, meg hogy a teljes megőrülést megúsztátok. Ez csak maradjon is így, és óvatosan az egymásnak ellentmondó szakikkal!

    VálaszTörlés
  2. Hát, sűrű időszakon vagy túl! De örülök, hogy újra itt vagy! Legyen tartós a nyugis időszak! 🤗

    VálaszTörlés
  3. Tulképpen mit szeretnél az orvosoktól/terapeutáktól, egyéb szakemberektől?

    VálaszTörlés
  4. Érdekesnek tartom, amit írsz, és ahogyan megéled. 1 pszichiáterrel sem könnyű, pláne 3-mal nem (lehet). Nem szeretem azt, hogy "én megmondtam", nem is szoktam ilyet, de figyelj az ellentmondásokra a pszichiáterek szövegeiben. 1 pszichiáteren elül is nagyon hamar kibukik akár az önellentmondás, ha jól figyelsz, pláne 3-nál, gondolom. A pszichiátriát nem tertom másnak, mint fekete mágiának, egy kis cucc, egy kis szuggesztív ráolvasás, megtámogatva "orvosi" tekintéllyel, de semmiféle sikert nem garantál senki. Akár blöffnek is felfogható. Józanul belegondolva: Olyan képességeket tulajdonítanak pszichiátereknek, amilyenekkel földi halandó egyszerűen nem rendelkezhet. Bejósolni 1-1 gyógyszer hatását adagonként bárkinek az egyéni szervezetére, személyiségére. A pszichiáterek meg ahelyett, hogy felfednék a kártytáikat, hogy szinte semmit sem tudnak, próbálnak megfelelni a rájuk vetíett képnek, az "orvos" szerepnek. Ki szuggesztióval, ki bűvészettel, az állami szférában pedig egyre inkább erőszakkal, amit úgy kommunikálnak le, hogy "fejlesztettük a sürgősségi ellátást". Egyre több a fals beszállítás errefelé, mert konganak az osztályok az ürességtől. Abban is igazad van, hogy ez egy háló, amibe bele lehet gabalyodni. Egy gyerekkori barátom, aki jogászként bírósági szemléket végez a pszichiátrián, gratulált nekem ahhoz, hogy valamennyire kapaszkodom a társadalomba (van munkám, tanulok, stb.), mert ő úgy tapasztalta, hogy, saját szavaival élve, "ha valaki bekerül a pszichiátriára, onnan már csak lefelé vezet az út". És mégis végzi a bírósági szemléket, pénzért, mint mondja, valós feladat nélkül, mert a pszichiáter megmondja neki, hogy mit kell mondania (azt, hogy "beszámíthatalan" az illető). Láttam olyan bírósági szemlézőt, aki alvó emberről állapított meg beszámíthatatlanságot, olyat is, aki nem is látta a pácienst. De nem terhellek tovább az állami pszichiátria nyűgeivel, és mondjuk ki: visszaéléseivel. Én is gondolkodtam egy időben magán orvoson, de túl sok pénzbe kerül, és semmi bizalmam már bennük, se az államiban, se a magánban. Most egy köztes megoldásban vagyok, egy valamennyire liberális nyílt, nappali kórház ambulanciáján, lenyelem a drnő hazugságait, viszont nem nyelem le a gyógyszerét egy idő óta. Így elvagyunk. 3 havonta kontroll, nagy ambuláns szabadság. A pszichiátria sosem enged el végleg ezzel a diaggal, rajtad tartja a fél szemét, gondolom. Amerikában kb. 12-15 év az, ameddig valaki belátja a pszichiátria teljes csődjét saját magával kapcsolatban, befejezi a saját maga cuccoltatását, bármi történjen is, és kinevezi magát "pszichiátriai túlélőnek". Én most jutottam el nagyjából erre a pontra, éppen 15,5 év elteltével. Nem mondom, hogy az így eltöltött idő haszontalan volt, legalább megismertem a 20. század elmetudományát, ami, remélem, nem sokáig marad velünk a 21.-ben. Összefoglalva róla a véleményem egy angol nyelvű kifejezéssel, röviden ennyi: "Lol." És ebben minden benne van. :-)

    VálaszTörlés
  5. Ja, még annyit akartam hozzátenni, hogy nagyobb összegben mertem volna fogadni, hogy a DID-et is elkezdik relativizálgatni, és "mindenféle pszichózisokkal" magyarázni. Vigyázz, be ne húzzanak a csőbe! :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Megasztár 1. rész

Mint azt tudjátok, főállásban csoportszexszel foglalkozom, 1:1 felállást jóval ritkábban vállalok el, egyszerűen, mert nem éri meg anyagilag. A kettecskén szex legtöbb esetben egy filler . Komolyabb munka előtt vagy után, esetleg két nagyobb akció között, ha épp már úgyis arra járok, ha épp úgyis hosszabb üresjárat lenne, ha épp többet fizet érte, mint indolt volna, vagy a csoportból valaki privátba akar menni... olyankor belefér. Átgondoltam, miféle felkéréseim is voltak az elmúlt időszakban, gondoljatok rá úgy, mint a Megasztár 1. részére, tudjátok, amikor némely versenyzőtől egyszerűen csak annyit kérdeznétek, hogy " de miért? " Az önjelölt pornósztárok Vannak ezek a fickók, akik gyűjtik a dugásaikról készült felvételeket, egy részük csak saját magának, a többiek pedig, feltételezem, meg is osztják ezeket az ismerőseikkel vagy beküldik pornóoldalaknak (pedig az tiltott), emiatt az egész csak arról szól, hogy ők a saját jövőbeli énjüknek próbáljanak megfelelni, an

Életjel

Gáz, hogy egy hónapja posztoltam utoljára, pedig azért zajlott az élet, csak hát a lustaság, nem a blogból élés, mint rosszabb helyeken... :) Ott tartottam legutóbb, hogy van ez az élményhajhászat projekt, amiről a német kolleginák csupa szépet és jót mondtak, hogy igen, van rá érdeklődés, izgalmas találják a vevők az ötleteket, sajátokat is hoznak. Pár hétig teszteltük, de már az első héten látszott, hogy ez egy működő dolog lehet, úgyhogy nekiálltunk mi is, hogy törvényes keretek között megvalósítsuk. És persze itt kezdődtek a problémák! Mert nem úgy van az, hogy csak kitalálod magadnak és csinálod, ahogy jónak látod, dehogy! Létre kell hoznod egy új céget, meg kell felelned különböző követelményeknek és előírásoknak, hiszen többek között utaztatsz, vendéglátózol, programszervező vagy, biztosítást kell kötnöd, felelősséget kell vállalj minden apróságért te magad. Még az sem mindegy, hány fokot fúj az autó klímája, amivel a vevőt elviszed a helyszínre, na itt kaptam agyfaszt, de

Pasiügy

Az egyik legzavaróbb dolog az emberekben, hogy amikor a barátomat említem, rögtön megjelenik előttük egy kép valami striciről. Vagy egy kidobóról. Vagy valami kokós bűnözőről. Igazából mindennek képzelik, ami rossz, mert mi más lehetne egy pasi, aki prostival jár? Az én párom messze áll ezektől a karakterektől, de az biztos, hogy egy egyedi és megismételhetetlen hópihe. Teljesen átlagos, kisvárosi családban nőtt fel, igazi nyárspolgárok a szülei, amivel ő nem tud azonosulni. Ő nem az a típusú ember, akinek egyébként nagyra törő vágyai volnának, nem akarta soha bejárni a fél világot, nem akart hihetetlen karriert befutni, nem akart kacsalábon forgó palotát és luxusautót, csak ösztönösen, hogy szeret élni és azt igyekszik megvalósítani. Ha munkáról van szó, ő az év dolgozója - szó szerint, egyszer tényleg megkapta a plecsnit. Az a fajta, aki sosem késik, aki mindig bevállalja a túlórát, aki utálja a lógósokat, a link alakokat, a hazugokat, a folyton kifogásokat keresőket, megveti ők

Ez húzós lesz (1. rész)

Nem, még mindig nem arról fogok írni, amit amúgy egyes emberek már találgattak, azaz hogy mi durvát is csináltam a múltbeli munkám során, ami után hosszú szabira mentem. Nem, nem, nem, azt lezártam, átrágtam, nem éri meg megosztani, bocs. Viszont hosszú poszt lesz és egész másról fog szólni, illetve úgy is fogalmazhatnék, hogy valami olyannak a kezdete, amiről inkább egy tök új blogot kellene nyitnom. Ez tervben is van, mert totál nem illik ennek a profiljába az egész, már ha van olyanja neki, amiben szintén nem vagyok biztos. Általában csak firkálgatok mindenféléről. :) Ezt még átgondolom. Amiről én úgy döntöttem, hogy írni fogok ezentúl (ide vagy máshova), az egy olyan probléma, sorsfordulat, ami még nekem is új. Relatíve. Fél éves körülbelül, már amióta ezzel foglalkozom aktívan. Kérem ezért azt, aki olvassa, hogy ne tekintsen úgy erre az irományra, mint valami tudományos beszámolóra, vagy egy mindenre választ adó posztra, mert én még nem vagyok ott. Összeszedem, amit t

Nem tudok kitörni

Ez az a mondat, amit már mindenki ezerszer hallott, dokukat is forgattak belőle, és engem személy szerint halálra idegesít. Miért? Mert kamu. Hagyjuk most az egyedi eseteket és a kényszerítetteket, akik a prostituáltak között egyébként is a kisebbség, valójában a kurvák 90%-a önkéntes. Boncolgathatjuk, mit jelent az önkéntesség, lehet, hogy van benne gazdasági kényszer, de ennyi erővel az utcaseprő és az árufeltöltő is megmentendő, az emberek többsége sosem lesz teljesen elégedett a munkájával vagy a társadalmi státuszával. A prosti legalább jól keres, igen, még a sarki is ahhoz képest, hogy saját erejéből mennyit kaparna össze a csavargyárban. A nem tudok kitörni a valóságban azt jelenti, hogy "nem igazán vagyok kibékülve a helyzetemmel, ciki ez a meló, de még nem ajánlottak olyat, ami miatt kiszállnék", vagy még ennyit sem. Elmesélek egy történetet, ami ismerősi körön belülről jön. Van egy német, barátnőfílinges prosti, aki EU-n kívüli országból származik, eredet