Ugrás a fő tartalomra

Az interjú, amit el KELL olvasnod


A blogon egy egész posztsorozatot olvashattatok tőlem a témáról, de egy történet nem példa, a disszociatív identitászavar annyira összetett és egyedi, hiszen minden agy máshogy működik és különböző életutakat járunk be. Emiatt született meg a fejemben a gondolat, hogy bemutassak nektek valaki mást is, pontosabban: másokat, kíváncsi voltam, mi sülhet ki egy efféle online kávéházi beszélgetésből, amelyben több alter együtt vesz részt, bár persze időben eltolódva, utólagos szerkesztés segítségével.

Az eredmény megdöbbentő.

Ha kérdéseitek volnának King of Shadows rendszeréhez, a kommentekben nyugodtan feltehetitek őket, biztos szívesen válaszolnak rájuk.

SERI: Nagyon örülök, hogy ezt összehoztuk végre, kezdjünk is bele akkor. Röviden felvázolod, hogy pontosan kikből is áll a ti kis csapatotok?

KING: Vagyok én, a domináns alter. Van Sithis, aki többek között a háttérmunkálatokat irányítja, Volsung az agresszióra reagál, ő egyébként persecutor. Boethia és Agrael a két protektor, Akachi meg az... intim dolgokra van.

SITHIS: Rendet kell tartani, vigyázni arra, hogy ne vegyenek észre minket, és néha ki kell magyarázni dolgokat. Napirend, határidőnapló, lenyomozni személyeket, ehhez név- és asszociatív memória. A protektorok beavatkoznak, ha szükség van rá, például a szociális fóbia, vagy befelé Volsung miatt.

SERI: Mit gondolsz Volsungról, akivel valószínűleg az eredeti személyiség összeolvadt? Ő hozott létre téged, ugye?

SITHIS: Igen. Csak tudod, altereket létrehozni kicsit olyan, mint egy félig elégett feliratot lemásolni. A hiányzó részt emlékezetből írod… vagy sehogy. Le akarhatta tenni az unalmas feladatokat, illetve csökkenteni a veszélyt.

MILÁN: Nem zavar, hogy mások nem tudnak a létezésedről?

SITHIS: Nem, akkor fennállna az internálás veszélye vagy a gyámságé, és hát a titkosszolgálati munka erről szól.

SERI: Mik az első emlékeid magadról vagy a többiekről?

SITHIS: Részben megvannak a korábbi emlékek is, úgyhogy nem tudom, melyik saját.

SERI: Te mint host vállalsz egyéb rendszerfeladatokat is, vagy egyszerűen csak: élsz?

KING: Általában csak élek, de irányítói feladatom is van, közbe tudok avatkozni, ha valakit el kell távolítani a kontrollból. Vagy lemondatni a kormányt például... :)

SERI: Na igen, nektek van egy saját Parlamentetek...

KING: Igen, itt eléggé... szigorúan mennek a dolgok. Ha nem akarod, hogy az emberek kiszúrják, hogy multi vagy, akkor nem árt, ha a radar alatt tudsz maradni. Törvényekkel ez többnyire megoldható.

SERI: Hoznátok példákat a törvényeitekre?

KING: Például, hogy nem kéne közbe szólni egy külsőssel való beszélgetés során, vagy nem szabad önhatalmúan lelépni valahonnan, csak mert épp unatkozol.

SITHIS: Az is fontos, hogy figyeljünk oda az érzelmek, emlékek, gondolatok nem átadására. Végtagok felett sem lehet csak úgy átvenni az irányítást, illetve a nyílt agresszió tilos!

SERI: Ki áll hozzátok a legközelebb a rendszerből, kivel van bensőségesebb, bizalmasabb kapcsolatotok?

KING: Sithis. Ő irányítja a dolgokat a háttérben és intézi a „racionálisabb” problémákat (mint a Covid-járvány), és ki is tudja magyarázni, menteni magát helyzetekből. Tegnap téged is elterelt, mint egy csapat birkát. :) Valamit kérdeztél, erre gyorsan átirányította a témát.

SITHIS: Én a legközelebb Kinghez állok. Nem szeretetet, inkább csak törődést érzek.

SERI: Hogy élitek meg a Covid-járványt most? Okoz ez számotokra extra stresszt, feszültséget? Féltek tőle?

KING: Feszültséget nem feltétlenül, amíg nem kell zsúfolt helyre menni, vagy nem kell sokáig emberek közelében lenni. Vásárláskor is jobban szeretem az önkiszolgáló pénztárakat, mert akkor nem kell interaktolni. Volsung szerint ilyenkor jól lehetne lopni is. A franciáknál valaki bemérte a PlayStationt mint banánt. Ő hajlamos átértelmezni a szabályokat.

MILÁN: Eufémizmus at its best! :)

SERI: Említetted, hogy intro (introvertált) vagy, nehezen nyílsz meg, inkább kevesebbet mondasz, mint többet, ezt érzem. Mindenkit érint ez a rendszerben, vagy vannak közvetlenebb, csacsogósabb alterek is?

KING: Mindenkit érint. Az introverzió (is that a word?) az agyszerkezet eredménye, azon meg nem lehet változtatni. Ahogy az agy két felét összekötő "hidat" is el lehet vágni, és azt semmilyen alter nem tudná rendbe hozni vagy ignorálni. Aki intro, az mindenféleképp intro. Egy intro lehet egészen szociális, de attól még az, tehát fárad az interaktolástól.


SERI: Ezt most te mondod vagy Sithis érződik át? Ő a tudomány iránt érdeklődő a rendszerben, ugye?


KING: Igen, Sithist elég sok minden érdekli, és gyakran egyszerűbb tőle „lekérni” a dolgokat, mint nekem megtanulni, megjegyezni őket, akkor kevesebb clutter lesz, azaz olyan info, ami a hétköznapi élethez csak rövid időre vagy nem igazán szükséges, ám kiszoríthat jóval fontosabb dolgokat, például a bevásárlólistát - amit emiatt otthon hagysz, de ezt már csak a boltban veszed észre. De legalább felírtad, mi kell. :)

SERI: Ha már bevásárlás: eltérő az ízlésetek ételekben, italokban?

KING: Nem, többnyire amúgy is csak én szoktam enni. Dohányzom is, de a többieknek azt nem engedem.

SERI: Tényleg egy kis diktátor vagy. ;) Azért néha csak hagyod őket is élvezni az életet apró kis örömeit.

KING: Persze. Ehetnének, ha akarnának, csak az problémás egészségügyi okokból. Sithis olvasgat sok mindent az űrkutatástól kezdve a járványügyig, vagy éppen filmezik és IMDb-zik, szerkeszti. Volsung pedig inkább edz vagy vadászik.

SERI: Úristen, mire?

KING: Csótányra. Ha nem kapod el, még több lehet belőlük. Néha egérre, vagy patkányra, bár utóbbi szerencsére ritka. Volsung ebben éli ki az agresszióját, és így legalább nem gyullad ki a lakás. Az egér megrágja az elektromos vezetéket is, egy égő test meg lángra lobbanthatja a házat.

SERI: Ez nekem azért kicsit olyan irracionális félelemnek tűnik...

KING: Minden félelem csak addig irracionális, amíg nem válik valósággá. Inkább óvatos vagyok. Crazy prepared. :)

SERI: Mesélsz kicsit a saját belső világotokról?

KING: Van a közös tér, az olyan, mint a Parlament. Emellett mindenkinek van saját szobája vagy irodája is a pihenésre, elvonulásra, Volsungnak egy egész parkja, rezervátuma benne állatokkal, őket vadássza vagy kergeti el. Ablak a külvilágra nincs, sisak vizorral oldjuk meg a kapcsolódást.

SERI: Találkoztatok már személyesen is?

KING: Igen. A többiek is nagyon hasonlóan néznek ki, mint a test, kivéve Volsungot, ő inkább hüllőszerű, pikkelyes, leszámítva az arcán és a kezein. Ha láttál már kígyót, akkor el tudod képzelni. Emellett csuklyát hord. Ő Hive az Agents of Shieldből, Volsung őt másolta le, miután elkezdtem nézni a sorozatot; előtte más külseje volt, nagyjából úgy nézett ki, mint egy ember, csak hosszú karokkal, karmokkal, Jacobson-szervvel és hátracsapható méregfogakkal, mint a viperaféléknél.

SERI: Megrémített a külseje, amikor először megláttad?

KING: Nem, láttam én már előtte elég ijesztő dolgot. Nem véletlenül vagyok hozzászokva az erőszakhoz.

SERI: Sithis, te hogy emlékszel az első találkozásotokra?

SITHIS: Az első találkozásra nem nagyon emlékszem, mert sok ilyesmit nem jegyzek meg. Nekem ő olyan, mint a családom.

SERI: Beszéljünk kicsit a disszociációról és egyéb tünetekről. Ti hogy élitek meg ezeket, miket tapasztaltok?

KING: Reggel kell egy kis idő, míg „utolérem magam”, azaz rájövök, hogy épp mi van, mit kéne csinálnom. Memóriaproblémák és napirendi gondok. Nekem baj van a fájdalomérzékelésemmel is, nagyon gyengén érzem csak vagy semennyire.

SITHIS: Én nem disszociálok. Kevés dokumentumot kell tartani egy helyen, és akkor könnyen megtalálod, amit keresel. Kingnek viszont tudok benne segíteni: ki kell söpörni az utolsó néhány perc emlékeit, egyszerűen visszatekerem a szalagot, kiemelem a megfelelő részt és kidobom, vagy törlöm a jegyzőkönyvet.

VOLSUNG: Minek is kellek én ide?

SERI: Volsung! Örülök, hogy csatlakoztál a beszélgetéshez. Már sok jót hallottam rólad… :)

VOLSUNG: Gondolom.

SERI: Hogy érzed ma magad? Mit csináltál, mielőtt ide rángattalak?

VOLSUNG: Pihentem. Ma túl meleg van, és a testhőmérsékletre oda kell figyelni.

SERI: Egyetértesz azzal, ha azt mondom: te vagy a csapat bajkeverője?

VOLSUNG: Nem szoktam keverni. Akkor csinálok valamit, ha okom van rá. Veszély. Általában fizikai vagy annak az előzménye. Én megteszem azt, amit kell. Mások nem. A nagy képet kell nézni.

SERI: Miért hoztad létre a többieket?

VOLSUNG: Így nekem nem kell olyan feladatokkal foglalkoznom, amikkel nem akarok. Ezt csinálja minden vállalkozó, nem?

SERI: De.

VOLSUNG: Igen. Aztán vesz magának néhány képviselőt, majd bemegy a szerkesztőségbe kibaszni mindenkit, mert a volt barátja egy geci. Végül úgy picsán rúgják, hogy eltűnik a francba.

SERI: Látom, szeretsz politizálni. :)

VOLSUNG: Néha.

SERI: Érzel valamit a többiek iránt, nem is tudom: szeretetet, törődést, vagy mintha a gyerekeid lennének?

VOLSUNG: Igen, mondhatjuk így is.

SERI: Ez aranyos. Ők miért hiszik, hogy nem szereted őket?

VOLSUNG: Ha nem félnek tőled, diszreszpektelni fognak. Pedig az nagyon fontos, mármint a RESPECT!

(Volsung itt átcsapott személyeskedésbe, amin persze Serike egy percig sem lepődött meg, hanem türelmesen kivárta, amíg a mikrofont visszakapta.)

SERI: Többször váltottál már külsőt. Miért?

VOLSUNG: Olyan kedvem volt? Te miért fested a hajad?

SERI: Embernek vagy állatnak tartod magad?

VOLSUNG: Állatnak. Az ember is állat. Egy majom leesett a fáról, és aztán feltalálta az okostelefont. Röviden ennyi a történet.

SERI: Mit gondolsz a többiekről és a módszereikről?

VOLSUNG: Hát ezt nem lehet úgy csinálni, ahogy ők. Tekintettel vannak másokra. Pedig csak saját magadért vállalj felelősséget!

SERI: Mesélsz kicsit a rezervátumodról? Hogy néz ki, mik vannak benne, mit szoktál benne csinálni?

VOLSUNG: Mint egy szavanna, nagyjából a megfelelő állatokkal és növényekkel. Ott lehet vadászni vagy épp kerülgetni egymást a terep segítségével. Növényevőket érdemes vadászni, a ragadozókat pedig el kell kerülni. Megenni nem tudod őket, vagyis nem akarod. Feleslegesen meg minek megsérülni?

SERI: Történt már ilyesmi?

VOLSUNG: Persze! Közöltem egy hiénafalkával, hogy el lehet takarodni a picsába, ők meg úgy döntöttek, hogy nem mennek sehova. Általában nem feszítem addig a húrt, amíg verekedés lesz. Csak néha elszámolod magad. A végén aztán ott hagytam nekik a kaját.

SERI: Úgysem eszel bent.

VOLSUNG: Nem, de ez egy elvi kérdés.

SERI: Van háziállatod is, akit szeretgetsz?

VOLSUNG: Először két macskám volt kint, öregebbek, mint a test. Aztán egy kutya.

SERI: Szeretted őket?

VOLSUNG: Igen, ahogy a családtagjaimat is, mindnek ugyanaz lett a vége.

SERI: Szoktál ezekről a lelki dolgokról beszélgetni a többiekkel?

VOLSUNG: Nem.

SERI: Miért nem?

VOLSUNG: Mert nem emlékeznek ezekre. Csak tényeket tudnak.

SERI: Direkt úgy alkottad meg őket, hogy ne emlékezzenek?

VOLSUNG: Igen.

SERI: Így kevésbé fáj?

VOLSUNG: Normálisabban tudnak megjelenni. A többségiek (más emberek – a szerk.) engem simán megölnének.

(…)

SERI: Te miért tartottad meg az emlékeket, a traumát? Miért vagy hordozó?

VOLSUNG: Mert olyanok, mint a történelem. Ha megégsz a napon, de elfelejted, akkor újra meg fogsz égni és bőrrákod lesz.

SERI: És hogyhogy csak fiú altereket alkottál?

VOLSUNG: Ez bonyolult. Eleve azt sem tudtam, hogy kell csinálni. Én is el tudnám játszani ezeket a szerepeket, csak ahhoz folyton oda kellene figyelni. Egy extro színész tud intrót játszani és fordítva. Csak egy intro színésznek sokkal könnyebb intrót játszani.

SERI: Szóval magadhoz nagyon hasonló altereket alkottál meg, mert az tűnt biztonságosnak. És hogy keltek ők életre?

VOLSUNG: Amikor már simán mentek a dolgok, elkezdtem leválasztani őket. Nem saját magadat éled bele a szerepbe, hanem egy másik személynek tekinted a szerepet.

SERI: Mikor történik meg az, amikor valóban önálló emberek lesznek?

VOLSUNG: Amikor saját gondolatok jelennek meg tőled függetlenül is, tehát nem te szolgáltatod a tartalmat.

SERI: Megdöbbentél, amikor életre keltek, és már nem te irányítottad őket?

VOLSUNG: Először igen, aztán csak mentem az események után.

SERI: Már nem tudnád leállítani ezt, kikapcsolni őket?

VOLSUNG: Nem hiszem. A többieket talán, de a hostot nem. Túl erős.

SERI: Megbántad, hogy megalkottad őket, és gyakorlatilag ezzel mentális beteget csináltál magadból?

VOLSUNG: Az lettem volna amúgy is, csak máshogy, és az rosszabb lett volna.

SERI: Ez mentett meg.

VOLSUNG: Igen.

SERI: Köszi a beszélgetést, srácok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Megasztár 1. rész

Mint azt tudjátok, főállásban csoportszexszel foglalkozom, 1:1 felállást jóval ritkábban vállalok el, egyszerűen, mert nem éri meg anyagilag. A kettecskén szex legtöbb esetben egy filler . Komolyabb munka előtt vagy után, esetleg két nagyobb akció között, ha épp már úgyis arra járok, ha épp úgyis hosszabb üresjárat lenne, ha épp többet fizet érte, mint indolt volna, vagy a csoportból valaki privátba akar menni... olyankor belefér. Átgondoltam, miféle felkéréseim is voltak az elmúlt időszakban, gondoljatok rá úgy, mint a Megasztár 1. részére, tudjátok, amikor némely versenyzőtől egyszerűen csak annyit kérdeznétek, hogy " de miért? " Az önjelölt pornósztárok Vannak ezek a fickók, akik gyűjtik a dugásaikról készült felvételeket, egy részük csak saját magának, a többiek pedig, feltételezem, meg is osztják ezeket az ismerőseikkel vagy beküldik pornóoldalaknak (pedig az tiltott), emiatt az egész csak arról szól, hogy ők a saját jövőbeli énjüknek próbáljanak megfelelni, an

Életjel

Gáz, hogy egy hónapja posztoltam utoljára, pedig azért zajlott az élet, csak hát a lustaság, nem a blogból élés, mint rosszabb helyeken... :) Ott tartottam legutóbb, hogy van ez az élményhajhászat projekt, amiről a német kolleginák csupa szépet és jót mondtak, hogy igen, van rá érdeklődés, izgalmas találják a vevők az ötleteket, sajátokat is hoznak. Pár hétig teszteltük, de már az első héten látszott, hogy ez egy működő dolog lehet, úgyhogy nekiálltunk mi is, hogy törvényes keretek között megvalósítsuk. És persze itt kezdődtek a problémák! Mert nem úgy van az, hogy csak kitalálod magadnak és csinálod, ahogy jónak látod, dehogy! Létre kell hoznod egy új céget, meg kell felelned különböző követelményeknek és előírásoknak, hiszen többek között utaztatsz, vendéglátózol, programszervező vagy, biztosítást kell kötnöd, felelősséget kell vállalj minden apróságért te magad. Még az sem mindegy, hány fokot fúj az autó klímája, amivel a vevőt elviszed a helyszínre, na itt kaptam agyfaszt, de

Pasiügy

Az egyik legzavaróbb dolog az emberekben, hogy amikor a barátomat említem, rögtön megjelenik előttük egy kép valami striciről. Vagy egy kidobóról. Vagy valami kokós bűnözőről. Igazából mindennek képzelik, ami rossz, mert mi más lehetne egy pasi, aki prostival jár? Az én párom messze áll ezektől a karakterektől, de az biztos, hogy egy egyedi és megismételhetetlen hópihe. Teljesen átlagos, kisvárosi családban nőtt fel, igazi nyárspolgárok a szülei, amivel ő nem tud azonosulni. Ő nem az a típusú ember, akinek egyébként nagyra törő vágyai volnának, nem akarta soha bejárni a fél világot, nem akart hihetetlen karriert befutni, nem akart kacsalábon forgó palotát és luxusautót, csak ösztönösen, hogy szeret élni és azt igyekszik megvalósítani. Ha munkáról van szó, ő az év dolgozója - szó szerint, egyszer tényleg megkapta a plecsnit. Az a fajta, aki sosem késik, aki mindig bevállalja a túlórát, aki utálja a lógósokat, a link alakokat, a hazugokat, a folyton kifogásokat keresőket, megveti ők

Ez húzós lesz (1. rész)

Nem, még mindig nem arról fogok írni, amit amúgy egyes emberek már találgattak, azaz hogy mi durvát is csináltam a múltbeli munkám során, ami után hosszú szabira mentem. Nem, nem, nem, azt lezártam, átrágtam, nem éri meg megosztani, bocs. Viszont hosszú poszt lesz és egész másról fog szólni, illetve úgy is fogalmazhatnék, hogy valami olyannak a kezdete, amiről inkább egy tök új blogot kellene nyitnom. Ez tervben is van, mert totál nem illik ennek a profiljába az egész, már ha van olyanja neki, amiben szintén nem vagyok biztos. Általában csak firkálgatok mindenféléről. :) Ezt még átgondolom. Amiről én úgy döntöttem, hogy írni fogok ezentúl (ide vagy máshova), az egy olyan probléma, sorsfordulat, ami még nekem is új. Relatíve. Fél éves körülbelül, már amióta ezzel foglalkozom aktívan. Kérem ezért azt, aki olvassa, hogy ne tekintsen úgy erre az irományra, mint valami tudományos beszámolóra, vagy egy mindenre választ adó posztra, mert én még nem vagyok ott. Összeszedem, amit t

Nem tudok kitörni

Ez az a mondat, amit már mindenki ezerszer hallott, dokukat is forgattak belőle, és engem személy szerint halálra idegesít. Miért? Mert kamu. Hagyjuk most az egyedi eseteket és a kényszerítetteket, akik a prostituáltak között egyébként is a kisebbség, valójában a kurvák 90%-a önkéntes. Boncolgathatjuk, mit jelent az önkéntesség, lehet, hogy van benne gazdasági kényszer, de ennyi erővel az utcaseprő és az árufeltöltő is megmentendő, az emberek többsége sosem lesz teljesen elégedett a munkájával vagy a társadalmi státuszával. A prosti legalább jól keres, igen, még a sarki is ahhoz képest, hogy saját erejéből mennyit kaparna össze a csavargyárban. A nem tudok kitörni a valóságban azt jelenti, hogy "nem igazán vagyok kibékülve a helyzetemmel, ciki ez a meló, de még nem ajánlottak olyat, ami miatt kiszállnék", vagy még ennyit sem. Elmesélek egy történetet, ami ismerősi körön belülről jön. Van egy német, barátnőfílinges prosti, aki EU-n kívüli országból származik, eredet