Ugrás a fő tartalomra

Memento

Nagyon furcsa állapotban vagyok egy ideje, nem tudom megmondani, pontosan mióta, talán pár hete. A pasim szerint pár hete. Kicsit szeretnék erről is írni, és legfőképpen azért, mert érdekes lesz visszaolvasni nemsokára, másoknak pedig talán rávilágít néhány igen problémás tünetére a disszociatív identitászavarnak.

Beszéltem már arról, hogy az ember memóriája nem a legjobb, hajlamos lyukacsos lenni, szétesni, az idővonal összekeveredik, na hát valami ilyesmiben vagyok éppen. Ennek az oka talán az, hogy valamit dolgoz fel az agyam a háttérben, zajlik egy konkrét esemény, egyfajta szortírozás, újrarendeződés talán, ami amúgy elég para, de nem tudok tenni ellene. Annyi van, hogy ezt naponta átélem, és részleteire emlékszem a dolgoknak.

Több barátomnak próbáltam már elmagyarázni, milyen érzés is ez. Alapból, amikor nem emlékszel valamire, az nem teljes, totális amnéziát jelent ebben az esetben, mint a filmekben vagy amikor váltás történik és "beájulsz", hanem inkább olyasmi, mint amikor felkelés után pár percig emlékszel az álmodra, aztán elszáll, és csak érzések maradnak meg. Szóval tudod, hogy valami volt, de azt nem, hogy konkrétan mi, érzed, ha feszültséget keltett benned, valami miatt szorongsz, de nem tudod az okát, aztán ez is kezd elhalványulni, és az a görcs a gyomrodban megszűnik, annyi marad, hogy volt valami, de nem vált ki semmit. Az ilyesfajta emlékezetvesztés (ami valójában nem az, csak az agy máshová pakolja őket, más alterekbe "ássa el" vagy egyszerűen elzárja hét lakat alá) magánéleti eseményekhez kapcsolódik, tehát jól emlékszem a kedvenc popsztárom számaira, a sorozatepizódok tartalmára, a hírekre vagy akár a saját életemből is sok-sok történetre, de van sok, ami olyan ködös vagy csak az érzés van meg, és feltételezem, hogy még több, aminél semmi. Ezzel nincs baj, mert arra úgysem emlékszel, hogy mire nem emlékszel.

Viszont ez a folyamat, ez az átrendezés vagy akármi is zajlik, nagyon húzós. Képzeld el, hogy megvan egy csomó emléked és még talán meg is tudod mondani logikusan végiggondolva, hogy mi mikor történt, de nem érzed. Minden úgy érződik, hogy egy időben történt. Néha úgy, mintha szó szerint tegnap lett volna, máskor ami tegnap volt, távoli múltnak. Vagy felcserélődik, régi dolgok kerülnek előtérbe és hatnak frissnek.

Van, hogy úgy kelek, hogy ülök az ágyban még pár percig és erőltetem az agyam, mert nem tudom, hogy mi a fene van, próbálom összerakni a képet. Aztán valamire csak jutok a végén, szóval annyit előkaparok, összerakok, hogy az élet élhető legyen, de amúgy káosz. Bármilyen furcsán is hangzik, ezzel amúgy el lehet lenni még akkor is, ha rohadtul nem akar összeállni a kép, szóval azt mondod, szarom le. Kezdem megszokni, hogy olyan emlékek miatt drámázok vagy borulok ki, amik baszottul nem aktuálisak, aztán valahogy hátrébb kerülnek, miután persze már lemerítettem magam érzelmileg és lelkileg. Képzeld el, hogy hirtelen ismét aktuális egy 15 éve megtörtént esemény, pl. hogy egy buliban összevesztél a barátnőddel, tök köcsög dolgokat mondott, és ugyanazt érzed, amit akkor: dühös vagy, haragszol, megbántott, igazságtalan volt vagy éppen megbántál valamit. Tizenöt éve, mégis előhozza mindezt. Fel akarod hívni, hogy megbeszéld vagy lebaszd... tizenöt évvel később.

Ami viszont érdekes, és én ezt nem veszem észre, ezt mások mondják, hogy a személyiségem is valamennyire változik ilyenkor. Az biztos, hogy nem age slidingról van szó, tehát nem annyira durva, de egy kicsit közelít hozzá. Én ezt abból veszem észre, ha például visszaolvasom magam beszélgetésekben vagy kommentekben. Konkrétan olyasmiben, hogy egy vagy több nappal előtte pont a szöges ellentétét képviseltem valaminek, mint amit jelenleg gondolok, és ez ilyen wtf. Teljesen más élettapasztalatok, tudástár van mögötted az emlékeidtől függően. Volt, hogy észrevettem, hogy olyan véleményt fogalmaztam meg, amihez kellett az, hogy ne emlékezzek olyasmire, amire most éppen igen. Ez lehet a magyarázat. Egyébként ezekre emlékszem is, mármint amikor leírtam, de hogy miért pont úgy, arra nem igazán. Nagyon nehéz ezt elmagyarázni.

A dokim szerint amúgy ez megesik, és ő sem tudja megmondani, hogy ez éppen jó vagy rossz, mert még nem derült ki. Az alterek közül kettőt tudok elérni például most, ha nagyon akarom, szóval valami sunyulás van, hogy úgy mondjam. Legalábbis remélem, hogy ez van mögötte. Ez a két alter azt mondja, ők is érzik ezeket a folyamatokat, és én is észreveszem, hogy furcsák, mármint például másfajta véleményeket fogalmaznak meg vagy máshogy reagálnak dolgokra. Hangsúlyozom, ez nem annyira feltűnő, de közelről nézve azért látszik.

Az ilyen furcsa "beakadások" (így nevezem jobb híján) azért ijesztőek, mert nem tudni, mi lesz a végük. Nem tudom, hogy ez alakít-e a rendszeren, hogy mennyire komoly, nem látom át. Reményre az ad okot, hogy szerintem ha nagy dolog készülődne, már megtörtént volna, ezek inkább relatíve kisebb változások. Lehetséges következmények között van a személyiségváltozás (mármint most épp konkrétan a magaméra értem, de a többieket is érintheti), formálódhat új alter vagy válhat aktívvá valaki, akár lehet egy integráció előzménye. Mások is beszámolnak hasonlóról, megkérdeztem erről néhány DID-s ismerőst, és szokták ezt tapasztalni, szerintük az ilyesmi csak valami elhúzódó disszociáció.

Hát ez van most. A nap viszont ma is felkelt, és milyen korán, hogy rohadna le! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Megasztár 1. rész

Mint azt tudjátok, főállásban csoportszexszel foglalkozom, 1:1 felállást jóval ritkábban vállalok el, egyszerűen, mert nem éri meg anyagilag. A kettecskén szex legtöbb esetben egy filler . Komolyabb munka előtt vagy után, esetleg két nagyobb akció között, ha épp már úgyis arra járok, ha épp úgyis hosszabb üresjárat lenne, ha épp többet fizet érte, mint indolt volna, vagy a csoportból valaki privátba akar menni... olyankor belefér. Átgondoltam, miféle felkéréseim is voltak az elmúlt időszakban, gondoljatok rá úgy, mint a Megasztár 1. részére, tudjátok, amikor némely versenyzőtől egyszerűen csak annyit kérdeznétek, hogy " de miért? " Az önjelölt pornósztárok Vannak ezek a fickók, akik gyűjtik a dugásaikról készült felvételeket, egy részük csak saját magának, a többiek pedig, feltételezem, meg is osztják ezeket az ismerőseikkel vagy beküldik pornóoldalaknak (pedig az tiltott), emiatt az egész csak arról szól, hogy ők a saját jövőbeli énjüknek próbáljanak megfelelni, an

Életjel

Gáz, hogy egy hónapja posztoltam utoljára, pedig azért zajlott az élet, csak hát a lustaság, nem a blogból élés, mint rosszabb helyeken... :) Ott tartottam legutóbb, hogy van ez az élményhajhászat projekt, amiről a német kolleginák csupa szépet és jót mondtak, hogy igen, van rá érdeklődés, izgalmas találják a vevők az ötleteket, sajátokat is hoznak. Pár hétig teszteltük, de már az első héten látszott, hogy ez egy működő dolog lehet, úgyhogy nekiálltunk mi is, hogy törvényes keretek között megvalósítsuk. És persze itt kezdődtek a problémák! Mert nem úgy van az, hogy csak kitalálod magadnak és csinálod, ahogy jónak látod, dehogy! Létre kell hoznod egy új céget, meg kell felelned különböző követelményeknek és előírásoknak, hiszen többek között utaztatsz, vendéglátózol, programszervező vagy, biztosítást kell kötnöd, felelősséget kell vállalj minden apróságért te magad. Még az sem mindegy, hány fokot fúj az autó klímája, amivel a vevőt elviszed a helyszínre, na itt kaptam agyfaszt, de

Pasiügy

Az egyik legzavaróbb dolog az emberekben, hogy amikor a barátomat említem, rögtön megjelenik előttük egy kép valami striciről. Vagy egy kidobóról. Vagy valami kokós bűnözőről. Igazából mindennek képzelik, ami rossz, mert mi más lehetne egy pasi, aki prostival jár? Az én párom messze áll ezektől a karakterektől, de az biztos, hogy egy egyedi és megismételhetetlen hópihe. Teljesen átlagos, kisvárosi családban nőtt fel, igazi nyárspolgárok a szülei, amivel ő nem tud azonosulni. Ő nem az a típusú ember, akinek egyébként nagyra törő vágyai volnának, nem akarta soha bejárni a fél világot, nem akart hihetetlen karriert befutni, nem akart kacsalábon forgó palotát és luxusautót, csak ösztönösen, hogy szeret élni és azt igyekszik megvalósítani. Ha munkáról van szó, ő az év dolgozója - szó szerint, egyszer tényleg megkapta a plecsnit. Az a fajta, aki sosem késik, aki mindig bevállalja a túlórát, aki utálja a lógósokat, a link alakokat, a hazugokat, a folyton kifogásokat keresőket, megveti ők

Ez húzós lesz (1. rész)

Nem, még mindig nem arról fogok írni, amit amúgy egyes emberek már találgattak, azaz hogy mi durvát is csináltam a múltbeli munkám során, ami után hosszú szabira mentem. Nem, nem, nem, azt lezártam, átrágtam, nem éri meg megosztani, bocs. Viszont hosszú poszt lesz és egész másról fog szólni, illetve úgy is fogalmazhatnék, hogy valami olyannak a kezdete, amiről inkább egy tök új blogot kellene nyitnom. Ez tervben is van, mert totál nem illik ennek a profiljába az egész, már ha van olyanja neki, amiben szintén nem vagyok biztos. Általában csak firkálgatok mindenféléről. :) Ezt még átgondolom. Amiről én úgy döntöttem, hogy írni fogok ezentúl (ide vagy máshova), az egy olyan probléma, sorsfordulat, ami még nekem is új. Relatíve. Fél éves körülbelül, már amióta ezzel foglalkozom aktívan. Kérem ezért azt, aki olvassa, hogy ne tekintsen úgy erre az irományra, mint valami tudományos beszámolóra, vagy egy mindenre választ adó posztra, mert én még nem vagyok ott. Összeszedem, amit t

Nem tudok kitörni

Ez az a mondat, amit már mindenki ezerszer hallott, dokukat is forgattak belőle, és engem személy szerint halálra idegesít. Miért? Mert kamu. Hagyjuk most az egyedi eseteket és a kényszerítetteket, akik a prostituáltak között egyébként is a kisebbség, valójában a kurvák 90%-a önkéntes. Boncolgathatjuk, mit jelent az önkéntesség, lehet, hogy van benne gazdasági kényszer, de ennyi erővel az utcaseprő és az árufeltöltő is megmentendő, az emberek többsége sosem lesz teljesen elégedett a munkájával vagy a társadalmi státuszával. A prosti legalább jól keres, igen, még a sarki is ahhoz képest, hogy saját erejéből mennyit kaparna össze a csavargyárban. A nem tudok kitörni a valóságban azt jelenti, hogy "nem igazán vagyok kibékülve a helyzetemmel, ciki ez a meló, de még nem ajánlottak olyat, ami miatt kiszállnék", vagy még ennyit sem. Elmesélek egy történetet, ami ismerősi körön belülről jön. Van egy német, barátnőfílinges prosti, aki EU-n kívüli országból származik, eredet