Ugrás a fő tartalomra

A(z i)gazságról

A terápián feljött egy húzós téma: maga az igazságtalanság. Azóta rágom, leírom, eddig mire jutottam.

Senkit sem kerül el. A legtöbb ember már gyerekkorában megtapasztalja, milyen az, amikor lenyomják, amikor neki kell az okosabbnak lennie, és marad csak a sovány vigasz, hogy ő volt a nagyobb ember, amivel az életben amúgy messzire nem megy, de abban a pillanatban ezzel vigasztalja magát. Az én első ilyen emlékeim egyike, hogy a szomszéd kislány elvette tőlem a kislapátomat plüss kutyusomat, nem adta vissza a geci, aztán anyám meggyőzött arról, hogy nem ér annyit az egész, hogy emiatt összevesszek vele, hagyjam nála, majd vesz másikat. Ez milyen már? A gyereknek még nem milliókat érő autója vagy fontos doksikat őrző laptopja, hanem néhány kis vacak, értéktelen holmija van, viszont azok maga a világ neki, aztán oda kell adni, mert ne legyen szamár. Nem érted, hol és mit nyersz te egy ilyen történetben, de belemész, mert anyád mondta. Aztán ez beépül: nem szólsz vissza, nem állsz bele vitákba agyzsibbasztó emberekkel, nem kéred ki magadnak, ráhagyod, odaadod, bevállalod, mert azt tartják, így helyes.

Belül viszont fortyog benned valami, érzed, hogy ki fogsz törni előbb-utóbb. Erre már rárakódnak az otthoni problémák, pláne, ha azok nem kicsik. Maga az a fajta élet egy nagy igazságtalanság. Fordulópont, amikor egyszer kitörsz úgy isten igazából, de hagyjuk ezt a szart, hogy megkönnyebbülsz tőle, legalábbis én nem, csak simán szégyellem magam utána. Így kultúrember nem viselkedik, hogy leordítja a korpát valaki fejéről, csak mert becsapta előtte az ajtót. Ő nem tehet arról, hogy számodra az az utolsó csepp volt a pohárban, akkor sem, ha tényleg csinált egy parasztságot, de hát mégsem akkorát. Adnak olyan tanácsokat is, hogy vezesd le máshogy a feszkót a lehető legártatlanabb módon, pl. üvöltsd ki magad egy erdő közepén vagy püfölj egy boxzsákot, de ne vicceljünk már. Szóval ezek csak gyűlnek, és bármennyire próbálod tartani magad, előbb-utóbb megint robbansz.

A másik probléma, hogy ettől rossz szokásaid, sőt tulajdonságaid is lesznek. A párommal közös nyomorunk ez, hogy sok igazságtalanságot éltünk át korábban, és emiatt egymással is harcolunk a lehető legapróbb kis hülyeségeken, mint hogy na vajon három hónapja ki tette el a rossz fiókba azt a szart. Mit számít? Nekünk sokat. Általában patthelyzet alakul ki, mert bizonyíthatatlan a dolog, ritkább esetben valamelyikünk enged, ami mindkettőnk számára nehéz döntés. Annyit tudunk segíteni benne a másiknak, hogy olyankor értékeljük a bevállalást. Elemezgeti magában az ember, hogy mitől lett ekkora kretén, csak találgat. Sok száz emléket őrzök az engem ért sérelmekről, mint amikor leordított, pedig nem én voltam szabálytalan; amikor négyszemközt bevallotta, hogy azért mocskol és nevez hazugnak, mert "felzaklatja, amiket írok, és nem akarja, hogy igaz legyen"; amikor én udvarias voltam, ő meg még be is szólt; amikor elvittem a balhét olyanért, amit nem én csináltam; amikor azt mondta, rosszul emlékszem a ruha színére, de később rájöttem, hogy igazából ő; amikor kiöntöttem a kicsi szívem, ő meg csak továbbadta... hosszú egy lista. Miért olyan nehéz ezeket elfelejteni? Miért olyan fontos az igazság? Miért olyan gecire fontos, hogy mi történt igazából 20 éve szeptember 4-én délután 3:25-kor, amikor annak az égvilágon semmi jelentősége nincs? Miért mondanám be mégis a rádióban a reggeli csúcsforgalomban?

És közben mi van? Hogy én is ezt csinálom másokkal. Biztos, hogy velem kapcsolatban ugyanígy őrizgetnek kisebb-nagyobb sérelmeket mások. Szóval hogy megfogadjam kis egyiptomi barátom, Moe tanácsát, arra jutottam, hogy ha azon nem is tudok változtatni, hogy velem ne legyen szemét valaki, azon tudok, hogy én ne okozzak másoknak annyi feszültséget. Türelmesebb leszek, meghallgatom úgy rendesen, nem vezetem le rajta a bajomat, empátiával közelítek, próbálom magam látni benne, nem ítélkezni. Ez nem jelenti, hogy szent ember leszek és nem taposom meg azt, aki megérdemli; arról beszélek, aki nem: a jó emberekről.

"Nem az határoz meg, milyen rossz tulajdonságokat szedtünk magunkra, hanem hogy mennyire küzdünk ellenük." - mondá a bölcs muszlim angoltanár, és próbálom ezt észben tartani. Ha igazságtalan vagyok, szólj. Meg fogom érteni.

A zárógondolatom pedig az, hogy emellett őszintén fel kellene vállalnunk egymás előtt, hogy megbántódtunk. Nem hiszti, nem sértődés, egyszerűen rosszul esett, amit mondtál vagy tettél. Nem játszani az erőset, nem pajzsért nyúlni, nem idegbe jönni, nem dédelgetni, hanem ott, akkor ennyit: ez nekem fájt.

Megjegyzések

  1. Az igazságtalanságok engem is mindig felháborítanak, akkor is ha mással esnek meg. Érdekes, amit írsz, hogy kihatnának a későbbi kapcsolatokra is. Az előző kapcsolatom nekem végtelen háborúskodás volt pont ilyen apróságokon, mint amiket írsz,. Még azon is képes volt oltani, hogy miért fahéjjal szeretem a tejbegrízt és nem kakaóval, mint ő. Persze ha az ember akarja a kapcsolatot, akkor tesz érte, eltűri a hülyeségeket, majd mégis kirobban, aztán megint tűrni próbál. Míg végül inkább véget vetettem az egésznek. De nem a veszekedések miatt, hanem mert pont egy veszekedés után elgondolkodtam, hogy miért fontos nekem az a kapcsolat. És rájöttem, hogy nem is fontos.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Az előzőben benne maradt olyan rész, amitől csak hosszú lett, jó nem. Szóval:

    Tetszett ez a poszt, szerintem sokan küzdenek hasonlóval, tükörbe nézve is előfordul. Nem mindig könnyű azt mondani azonnal, hogy ez most fájt, mert sokszor csak a feszültséget érezzük, arra nem mindig jön rá az ember egyből, hogy mitől van. Velem előfordult már, hogy csak napok múlva jutott eszembe, hogy miért bosszantott fel, amit a másik mondott.

    "A másik probléma, hogy ettől rossz szokásaid, sőt tulajdonságaid is lesznek. A párommal közös nyomorunk ez, hogy sok igazságtalanságot éltünk át korábban, és emiatt egymással is harcolunk a lehető legapróbb kis hülyeségeken, mint hogy na vajon három hónapja ki tette el a rossz fiókba azt a szart. Mit számít? Nekünk sokat."

    ;-)

    "Miért olyan nehéz ezeket elfelejteni? Miért olyan fontos az igazság? Miért olyan gecire fontos, hogy mi történt igazából 20 éve szeptember 4-én délután 3:25-kor, amikor annak az égvilágon semmi jelentősége nincs? Miért mondanám be mégis a rádióban a reggeli csúcsforgalomban?"

    Mert versenyző vagy te is, és ezt nem tudod kizárni a magánéletedből. ;-)

    "És közben mi van? Hogy én is ezt csinálom másokkal."

    Általában ez van, nagyon ritkák a teljesen egyoldalú dolgok, amikor egyértelmű, hogy ki a "jó" és ki a "rossz" az adott történetben.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Megasztár 1. rész

Mint azt tudjátok, főállásban csoportszexszel foglalkozom, 1:1 felállást jóval ritkábban vállalok el, egyszerűen, mert nem éri meg anyagilag. A kettecskén szex legtöbb esetben egy filler . Komolyabb munka előtt vagy után, esetleg két nagyobb akció között, ha épp már úgyis arra járok, ha épp úgyis hosszabb üresjárat lenne, ha épp többet fizet érte, mint indolt volna, vagy a csoportból valaki privátba akar menni... olyankor belefér. Átgondoltam, miféle felkéréseim is voltak az elmúlt időszakban, gondoljatok rá úgy, mint a Megasztár 1. részére, tudjátok, amikor némely versenyzőtől egyszerűen csak annyit kérdeznétek, hogy " de miért? " Az önjelölt pornósztárok Vannak ezek a fickók, akik gyűjtik a dugásaikról készült felvételeket, egy részük csak saját magának, a többiek pedig, feltételezem, meg is osztják ezeket az ismerőseikkel vagy beküldik pornóoldalaknak (pedig az tiltott), emiatt az egész csak arról szól, hogy ők a saját jövőbeli énjüknek próbáljanak megfelelni, an

Életjel

Gáz, hogy egy hónapja posztoltam utoljára, pedig azért zajlott az élet, csak hát a lustaság, nem a blogból élés, mint rosszabb helyeken... :) Ott tartottam legutóbb, hogy van ez az élményhajhászat projekt, amiről a német kolleginák csupa szépet és jót mondtak, hogy igen, van rá érdeklődés, izgalmas találják a vevők az ötleteket, sajátokat is hoznak. Pár hétig teszteltük, de már az első héten látszott, hogy ez egy működő dolog lehet, úgyhogy nekiálltunk mi is, hogy törvényes keretek között megvalósítsuk. És persze itt kezdődtek a problémák! Mert nem úgy van az, hogy csak kitalálod magadnak és csinálod, ahogy jónak látod, dehogy! Létre kell hoznod egy új céget, meg kell felelned különböző követelményeknek és előírásoknak, hiszen többek között utaztatsz, vendéglátózol, programszervező vagy, biztosítást kell kötnöd, felelősséget kell vállalj minden apróságért te magad. Még az sem mindegy, hány fokot fúj az autó klímája, amivel a vevőt elviszed a helyszínre, na itt kaptam agyfaszt, de

Pasiügy

Az egyik legzavaróbb dolog az emberekben, hogy amikor a barátomat említem, rögtön megjelenik előttük egy kép valami striciről. Vagy egy kidobóról. Vagy valami kokós bűnözőről. Igazából mindennek képzelik, ami rossz, mert mi más lehetne egy pasi, aki prostival jár? Az én párom messze áll ezektől a karakterektől, de az biztos, hogy egy egyedi és megismételhetetlen hópihe. Teljesen átlagos, kisvárosi családban nőtt fel, igazi nyárspolgárok a szülei, amivel ő nem tud azonosulni. Ő nem az a típusú ember, akinek egyébként nagyra törő vágyai volnának, nem akarta soha bejárni a fél világot, nem akart hihetetlen karriert befutni, nem akart kacsalábon forgó palotát és luxusautót, csak ösztönösen, hogy szeret élni és azt igyekszik megvalósítani. Ha munkáról van szó, ő az év dolgozója - szó szerint, egyszer tényleg megkapta a plecsnit. Az a fajta, aki sosem késik, aki mindig bevállalja a túlórát, aki utálja a lógósokat, a link alakokat, a hazugokat, a folyton kifogásokat keresőket, megveti ők

Ez húzós lesz (1. rész)

Nem, még mindig nem arról fogok írni, amit amúgy egyes emberek már találgattak, azaz hogy mi durvát is csináltam a múltbeli munkám során, ami után hosszú szabira mentem. Nem, nem, nem, azt lezártam, átrágtam, nem éri meg megosztani, bocs. Viszont hosszú poszt lesz és egész másról fog szólni, illetve úgy is fogalmazhatnék, hogy valami olyannak a kezdete, amiről inkább egy tök új blogot kellene nyitnom. Ez tervben is van, mert totál nem illik ennek a profiljába az egész, már ha van olyanja neki, amiben szintén nem vagyok biztos. Általában csak firkálgatok mindenféléről. :) Ezt még átgondolom. Amiről én úgy döntöttem, hogy írni fogok ezentúl (ide vagy máshova), az egy olyan probléma, sorsfordulat, ami még nekem is új. Relatíve. Fél éves körülbelül, már amióta ezzel foglalkozom aktívan. Kérem ezért azt, aki olvassa, hogy ne tekintsen úgy erre az irományra, mint valami tudományos beszámolóra, vagy egy mindenre választ adó posztra, mert én még nem vagyok ott. Összeszedem, amit t

Nem tudok kitörni

Ez az a mondat, amit már mindenki ezerszer hallott, dokukat is forgattak belőle, és engem személy szerint halálra idegesít. Miért? Mert kamu. Hagyjuk most az egyedi eseteket és a kényszerítetteket, akik a prostituáltak között egyébként is a kisebbség, valójában a kurvák 90%-a önkéntes. Boncolgathatjuk, mit jelent az önkéntesség, lehet, hogy van benne gazdasági kényszer, de ennyi erővel az utcaseprő és az árufeltöltő is megmentendő, az emberek többsége sosem lesz teljesen elégedett a munkájával vagy a társadalmi státuszával. A prosti legalább jól keres, igen, még a sarki is ahhoz képest, hogy saját erejéből mennyit kaparna össze a csavargyárban. A nem tudok kitörni a valóságban azt jelenti, hogy "nem igazán vagyok kibékülve a helyzetemmel, ciki ez a meló, de még nem ajánlottak olyat, ami miatt kiszállnék", vagy még ennyit sem. Elmesélek egy történetet, ami ismerősi körön belülről jön. Van egy német, barátnőfílinges prosti, aki EU-n kívüli országból származik, eredet