Ugrás a fő tartalomra

Kígyók és létrák

Rég írtam, hiányoztam? :)

Előre közlöm, hogy nem szexes poszt lesz, az így a koronavírus idején amúgy is egy nagyjából nem létező dolog, már ami az idegenekkel baszást illeti. A járvány kikényszeríti a monogámiát, ami az egyik legnagyobb bűne a szememben.

A  koronavírust megelőző pár hétben részt vettem egy amolyan önsegítő kör találkozóin egy-kétszer, egy barátnőm ajánlotta, elég vegyes társaságnak írnám le, talán a közös pont annyi volt, hogy mindenkinek volt valami konkrét, kibeszélendő traumája. Épp emiatt nem tudom, hogy használt-e, nem lelkesedtem érte annyira, nagyon sokszor szándékosan "kizoomoltam", szóval inkább csak depresszívnek éreztem a légkört, nem pedig olyasminek, ami megkönnyebbülést hoz. A pozitívumok listájára viszont felírhatnám, hogy azért sok mindenről elgondolkodtatott, mondtak jókat, találtam hasonlóságokat, tudtam kapcsolódni időnként, és a mostanában bosszantóan gyakran előforduló elérzékenyülés sem volt ciki, nagyjából úgyis mindenki bőgött, nem lógtam ki a sorból. Néha az ilyen apróság is számít. Csak úgy éreztem, hogy könnyű benne ragadni ebben, mint egy időhurokban, mindig ugyanazon eseményeket cincálni, meghallgatni, kiadni; nem produktív. Szó volt másról is, mégis olyan komor volt az egész.

Sokszor gondolkozom ezen, hogy az ember tényleg ott ragad a pillanatban, többnyire a negatívakban, de a pozitívakkal is megesik, és az sem feltétlenül jó. Halljuk azt a közhelyet, hogy tovább kell lépni, mert az élet csak úgy halad előre, ha nem maradsz ott, nem rágod magad; ha elfogadtatod az agyaddal ezeket, beépülnek, megemészted. Csak engedj el mindent és csiripelni fognak a madarak, béke lesz és nyugalom, a jövőbe tekintés. Tényleg van olyan, aki meg tudja tenni, hogy elengedi a múltat, soha vissza se néz, őszintén csak vállat ránt? Pedig valahogy mind azt képzeljük, hogy carpe diem van, aztán egyszer csak elsodor a lavina. Elnyomás van, nem feldolgozás, sőt még mindig hiszek benne, hogy nem lehet mindent feldolgozni. Csak ez a kecsegtetés van, hogy persze, minden megoldódik, minden rendben lesz, mindenre van megoldás, jobb így, mint belátni, hogy hát elképzelhető, hogy van, ami végleg elszaródott. Egyáltalán mi a fene az, hogy elfogadás? Ha meghal egy szeretted, mit jelent az elengedés? Hogy kidobod a holmijait vagy felviszed a padlásra? Ha nem nézed meg a képét minden nap, hogy ne felejtsd el az arcát? Hogy örülsz a többi gyerekednek, vagy újra megházasodsz? Elvileg ezeket nevezzük továbblépésnek, hogy a veszteség nem húz le, hanem éled tovább az életed. Aztán valahogy mégsem működik. Én világ életemben "túlléptem" mindenen, elástam, bezártam, leszartam, nem vettem róla tudomást vagy mint a filmekben, üvöltöttem a tüneteimmel magammal, és eltűntek. A szakemberek pontosan tudják, mik a helyes megküzdő stratégiák, és a szemüket ki tudnád kaparni olyankor, mert nagyjából azt érzed, hogy az egyetlen, amire képesek, hogy közlik, hogy mindent rosszul csinálsz és helyette felszabadultan ugrálgathatnál a réten, ha nem volnál ekkora idióta. Ők megtanulták a leckét, mindent is tudnak, azt egyikük sem mondaná ki, hogy igazából fogalma sincs, mit csinál, és mire fel ekkora megmondóember.

Van egy pont, amin túl egyedül vagy, állhatnak mögötted a támogató szeretteid és a legszuperebb lélekdoktor, mégis az van, hogy a te utad, a te sorsod, te érzed, te küzdesz vele, és csak te oldhatod meg. Azt gondolom, hogy ez a félelmetes része úgy igazán, mint valami sötét dzsungelben bolyongani egyedül, és tudni, hogy valószínűleg van kiút, de merre? Ha csak fogod magad, bedobod a törölközőt, leülsz és siratod magad, akkor nem jutsz ki, akkor tutira nem, csak annyi történik, hogy sajnálod magad, amíg bele nem pusztulsz; nem egy szép halál. Valahogy az emberben kódolva van, hogy még az utolsó pillanatokban is küzdjön, mert hátha bejön, akkor nyilván, hogy félúton még annyira sem adja fel.

Látom, milyen depisen hangzik ez, pedig eskü, hogy nem úgy kéne érteni. Sok coelhói közhelyes faszság egész motiválónak tűnik mostanában, kezdem látni az ilyen apróságokban is a szépséget, hogy végülis az élet lényege, hogy maradj pozitív és kitartó, nem számít a foscunami, mert abban a pillanatban, hogy rinyálni kezdesz és nem teszel semmit, megdöglöttél.

A másik, ami jellemző rám mostanában, hogy kezdek ilyen gyökér rébuszokban beszélni, pedig engem idegesít a legjobban, ha más ezt csinálja. :) Csak rájöttem, hogy tényleg van, amit nem igazán tudsz szavakkal leírni, minden közhelyes gagyinak hangzik, ezért szoktam elmosolyodni, amikor olyanba botlom, aki hasonló problémákkal küzd, mint én; félszavakból is értem, sokszor kristálytisztán, és olyankor látom, hogy nem csak az én bajom, hogy nem tudom rendesen kifejezni magam, hanem az van, hogy nem lehet. Ilyesmikről mesélni másnak olyan, mint vaknak a színekről magyarázni, aztán tök jó, amikor egy másik látó csak bólogat, hogy tudom hát, miről makogsz, én is tapasztalom.

A rossz része a kiszámíthatatlanság és a kudarcélmény. Nem tudod, mi jön holnap, és amikor végre kezdenéd kicsit nyeregben érezni magad, akkor kapsz egy gyomrost, hogy felfogd: te itt semmit sem irányítasz, gyorsan felejtsd is el. Innen állj fel újra meg újra, mert mi a faszt tudnál mást? Mint a Death Strandingben, amikor felküzdöd magad a hegyre, aztán megfejeled a sziklát, zuhansz pár száz métert, minden cuccod tönkremegy, megsérülsz, és kezdheted elölről. Dühöngsz, vagdalkozol, elkeseredsz, elfáradsz, de újrakezded, és a lendületed is visszajön. A Death Stranding a példám manapság a DID-re így magamban, hogy eleinte olyan rejtélyesnek, veszélyesnek, mégis izgalmasnak tűnt az út, aztán ahogy küzdi magát előre az ember, rájön, hogy igazából tök monoton, idegesítő akadálypálya, és kurvára sokat szív vele, majd megkérdőjelezi, hogy van-e értelme egyáltalán az egésznek. Már elnézést, Kojima.

Amúgy van hát, mert azért az élet van annyira korrekt, vagy ha úgy tetszik: egyensúlyra törekvő, hogy a siker is édesebb, még a pici is. Olyan nincs, hogy csak szar jön, ahogy olyan sem, hogy csak jó, úgyhogy egyik után mindig számítasz a másikra, így meg azért elviselhető a történet.

Mondtak egy jót nekem nemrég, hogy valószínűleg a(z egyik) bajom az, hogy el vagyok veszve és fogalmam sincs, mit csináljak, és ez igaz lehet. Kezdetben, amikor elkezdtem beszélni vagy írni róla, csak azt éreztem, hogy jót tesz, amúgy is fontos küldetés az ilyesmi. Pedig, ha belegondolunk, ha például daganattal diagnosztizálnak sem annyit csinálsz, hogy pofázol róla, az majd inkább utána jön, ha már elhárult a veszély, legalábbis a többség így gondolkozik. Én ma úgy érzem, hogy a kontroll megtartásának egyik eszköze lett volna számomra az, hogy beszélek róla, kioktatom a környezetemet, mindent elolvasok, mindent is tudok. Hiszi az ember, hogy ezzel is halad előre, és naivan azt gondolja, hogy ezt jelenti az elfogadás és a felelősségvállalás. Amíg van betegségtudatod, amíg elébe mész, amíg a birtokodban van minden információ, addig nem lehet nagy bajod, elvégre ez egy mentális dolog, megvéd a reality check. Ez egy tök jó pótcselekvés amúgy, eltelnek vele a napok, közben viszont csak öt új parád lesz, folyamatosan figyeled magad, félsz és megkönnyebbülsz, ez váltakozik, és annyiban maradsz magaddal, hogy ez a nap is lement anélkül, hogy megkattantál volna, ügyes vagy. Minden megijeszt, ami felett nincs irányításod, amikor nem tudod, miért történik, és emiatt túl is reagálod. Mintha ugyanaz a nap ismétlődne, te mégis annak örülsz, ha ez így van, nem pedig jön egy másik, amiről egyelőre semmit sem tudsz, de nem is akarsz.

Ebbe robbant be most a világjárvány, ami a mi esetünkben még talán segített is. A napi nyűgök és bizonytalanságok helyett lett egy külső, kézzel fogható ellenség, ami ellen fel kell építeni a védvonalat, másrészt mindeközben valahogy mentálisan pihenés van. Ami fura, mert másoknál meg most erősödik fel a depresszió, szorongás és a pszichózis, én meg végre kicsit úgy érzem, hogy kapok levegőt, hogy nem száz dolog van most, hanem egy. Egy kurva feladat, azt nem basszuk el!

Megjegyzések

  1. Mások életének megoldásában mindig okosabb mindenki. Szerintem a szakemberek se kivételek. Ezt az elengedés-dolgot megírtam, azt nem fejtem ki itt. :D

    A karatén viszont szerintem is áldás, mindenre van időm, amit eddig az állandó fáradtságérzés miatt halogattam. :D Napi egy nemszeretem feladatot adok csak magamnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tök jó, szerintem sok embernek kell ez a pihi most. Gondolom, simán elfoglaljátok magatokat, nem feltételek. :)

      Én még mindig várom a kanadai ismerősöm lányának beszámolóját és a teszteredményt, mára ígérték neki. Amúgy hazaküldték addig házi karanténba, viszont az egész família parázik, hogy ha az, akkor mindenki abba kerül, meg még sok-sok ember, mert a lány nem tartotta be ezt a kötelező távolságtartást a borderline-ja miatt. Megőrül, ha nincs emberek között, nincs meg az a belátóképessége, mint egy ép személyiséggel rendelkezőnek. Szóval ha pozitív, akkor jó sok embert fog érinteni, bár mondjuk ők is magukra vethetnek, mert látványosan köhögcsélt az elmúlt napokban már.

      Törlés
    2. A kornavírus egy kamu. Itt is bedőlnek neki...

      Benkő Dálien

      Törlés
  2. "és a mostanában bosszantóan gyakran előforduló elérzékenyülés sem volt ciki, nagyjából úgyis mindenki bőgött, nem lógtam ki a sorból"

    Harcosok klubja jelenet bevillan

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Megasztár 1. rész

Mint azt tudjátok, főállásban csoportszexszel foglalkozom, 1:1 felállást jóval ritkábban vállalok el, egyszerűen, mert nem éri meg anyagilag. A kettecskén szex legtöbb esetben egy filler . Komolyabb munka előtt vagy után, esetleg két nagyobb akció között, ha épp már úgyis arra járok, ha épp úgyis hosszabb üresjárat lenne, ha épp többet fizet érte, mint indolt volna, vagy a csoportból valaki privátba akar menni... olyankor belefér. Átgondoltam, miféle felkéréseim is voltak az elmúlt időszakban, gondoljatok rá úgy, mint a Megasztár 1. részére, tudjátok, amikor némely versenyzőtől egyszerűen csak annyit kérdeznétek, hogy " de miért? " Az önjelölt pornósztárok Vannak ezek a fickók, akik gyűjtik a dugásaikról készült felvételeket, egy részük csak saját magának, a többiek pedig, feltételezem, meg is osztják ezeket az ismerőseikkel vagy beküldik pornóoldalaknak (pedig az tiltott), emiatt az egész csak arról szól, hogy ők a saját jövőbeli énjüknek próbáljanak megfelelni, an

Életjel

Gáz, hogy egy hónapja posztoltam utoljára, pedig azért zajlott az élet, csak hát a lustaság, nem a blogból élés, mint rosszabb helyeken... :) Ott tartottam legutóbb, hogy van ez az élményhajhászat projekt, amiről a német kolleginák csupa szépet és jót mondtak, hogy igen, van rá érdeklődés, izgalmas találják a vevők az ötleteket, sajátokat is hoznak. Pár hétig teszteltük, de már az első héten látszott, hogy ez egy működő dolog lehet, úgyhogy nekiálltunk mi is, hogy törvényes keretek között megvalósítsuk. És persze itt kezdődtek a problémák! Mert nem úgy van az, hogy csak kitalálod magadnak és csinálod, ahogy jónak látod, dehogy! Létre kell hoznod egy új céget, meg kell felelned különböző követelményeknek és előírásoknak, hiszen többek között utaztatsz, vendéglátózol, programszervező vagy, biztosítást kell kötnöd, felelősséget kell vállalj minden apróságért te magad. Még az sem mindegy, hány fokot fúj az autó klímája, amivel a vevőt elviszed a helyszínre, na itt kaptam agyfaszt, de

Pasiügy

Az egyik legzavaróbb dolog az emberekben, hogy amikor a barátomat említem, rögtön megjelenik előttük egy kép valami striciről. Vagy egy kidobóról. Vagy valami kokós bűnözőről. Igazából mindennek képzelik, ami rossz, mert mi más lehetne egy pasi, aki prostival jár? Az én párom messze áll ezektől a karakterektől, de az biztos, hogy egy egyedi és megismételhetetlen hópihe. Teljesen átlagos, kisvárosi családban nőtt fel, igazi nyárspolgárok a szülei, amivel ő nem tud azonosulni. Ő nem az a típusú ember, akinek egyébként nagyra törő vágyai volnának, nem akarta soha bejárni a fél világot, nem akart hihetetlen karriert befutni, nem akart kacsalábon forgó palotát és luxusautót, csak ösztönösen, hogy szeret élni és azt igyekszik megvalósítani. Ha munkáról van szó, ő az év dolgozója - szó szerint, egyszer tényleg megkapta a plecsnit. Az a fajta, aki sosem késik, aki mindig bevállalja a túlórát, aki utálja a lógósokat, a link alakokat, a hazugokat, a folyton kifogásokat keresőket, megveti ők

Ez húzós lesz (1. rész)

Nem, még mindig nem arról fogok írni, amit amúgy egyes emberek már találgattak, azaz hogy mi durvát is csináltam a múltbeli munkám során, ami után hosszú szabira mentem. Nem, nem, nem, azt lezártam, átrágtam, nem éri meg megosztani, bocs. Viszont hosszú poszt lesz és egész másról fog szólni, illetve úgy is fogalmazhatnék, hogy valami olyannak a kezdete, amiről inkább egy tök új blogot kellene nyitnom. Ez tervben is van, mert totál nem illik ennek a profiljába az egész, már ha van olyanja neki, amiben szintén nem vagyok biztos. Általában csak firkálgatok mindenféléről. :) Ezt még átgondolom. Amiről én úgy döntöttem, hogy írni fogok ezentúl (ide vagy máshova), az egy olyan probléma, sorsfordulat, ami még nekem is új. Relatíve. Fél éves körülbelül, már amióta ezzel foglalkozom aktívan. Kérem ezért azt, aki olvassa, hogy ne tekintsen úgy erre az irományra, mint valami tudományos beszámolóra, vagy egy mindenre választ adó posztra, mert én még nem vagyok ott. Összeszedem, amit t

Nem tudok kitörni

Ez az a mondat, amit már mindenki ezerszer hallott, dokukat is forgattak belőle, és engem személy szerint halálra idegesít. Miért? Mert kamu. Hagyjuk most az egyedi eseteket és a kényszerítetteket, akik a prostituáltak között egyébként is a kisebbség, valójában a kurvák 90%-a önkéntes. Boncolgathatjuk, mit jelent az önkéntesség, lehet, hogy van benne gazdasági kényszer, de ennyi erővel az utcaseprő és az árufeltöltő is megmentendő, az emberek többsége sosem lesz teljesen elégedett a munkájával vagy a társadalmi státuszával. A prosti legalább jól keres, igen, még a sarki is ahhoz képest, hogy saját erejéből mennyit kaparna össze a csavargyárban. A nem tudok kitörni a valóságban azt jelenti, hogy "nem igazán vagyok kibékülve a helyzetemmel, ciki ez a meló, de még nem ajánlottak olyat, ami miatt kiszállnék", vagy még ennyit sem. Elmesélek egy történetet, ami ismerősi körön belülről jön. Van egy német, barátnőfílinges prosti, aki EU-n kívüli országból származik, eredet