Ugrás a fő tartalomra

Hogy mi?

Na hát volt itt szó arról, hogy nőnek lenni jó, ez igaz és fontos! Kommentben ajánlottak egy újabb cikket a már korábban vizsgált genderizé oldalról, Egy transz férfi 25 pontja a hirtelen ajándékba kapott férfi privilégiumokról a címe, én meg úgy éreztem, hogy ennek áttekintése megérdemel egy önálló bejegyzést. Egy fordításról van egyébként szó, az angol eredetije az Everyday Feminism oldalán jelent meg, egy James St. James nevű emberke klavijából esett ki.

Az alapoknál kell kezdeni, mert nem biztos, hogy mindenki azonnal érti, ki is a transz férfi: nő, aki "hímnemű" lett. A szóban forgó "pasas" úgy érzi, hogy a többi fehér, cisz, heteró krapek jobb fej vele azóta, hogy átalakult. Néha úgymond megszólítom, néha távolságtartóbb hangnemet fogok megütni, ahogy épp kényelmes. Nem leszek kíméletes, mert egy-két kivételtől eltekintve csak egy zagyva az egész.

Azzal kezdi, hogy most már röhögnek a viccein, pedig ugyanazok, ugyanolyan stílusban adja elő őket. Hát jól van, legyen, ezt nem lehet cáfolni, ő tudja. Azért szkeptikus vagyok, de el tudom képzelni, mert tapasztalom, hogy ugyanaz a poén egy férfinek egyszerűen jobban áll.

Komolyabban veszik. Mindenki udvariasan elhallgat, mióta férfi, pedig semmivel sem lettek jobbak az ötletei. Ritkábban vágnak a szavába.
Nőként tapasztaljuk ezt, hogy beszélnénk mi, csak közbevágnak, nem jutunk szóhoz és inkább ráhagyjuk az illetőre, ha nem érezzük olyan fontosnak, hogy mindenképpen elmondjuk, amit akartunk. Ezt aláírom. De ez inkább habitus kérdése, ha csak egy picivel rámenősebbek, erőszakosabbak lennénk, meghallgatnának, mi adjuk fel túl könnyen. Lehet, hogy ő magabiztosabbá vált az átalakulása óta az új testben, emiatt veszik komolyabban egy-egy beszélgetés folyamán vagy közös ötletelésekkor. Amiben továbbra sem jó, de most már szabadon előadhatja a hülyeségeit, már bocs, de ő vallotta be. :)

Többet keres.
Hááát azért én ezt megpiszkálnám egy kicsit. Mi volt a munkája előtte, váltott-e szakmát, pozíciót, mennyivel dolgozik többet most? Ez így értékelhetetlen.

Könnyebb szegénynek lenni.
Nem fejti ki, miért, ennyi a kijelentés. Helyette arról beszél, hogy több pénzt kap és csak úgy vagdossák utána a jobbnál jobb melókat, mert egy másik pasi kezében a döntés, a férfiak meg ugye olyanok egymással ilyenkor, mint a szektások. Na ezt tudod, kinek add be!

A ruhái sokkal praktikusabbak.
Mármint az ing és a hosszúnadrág a 40 fokban? Mesélj még! Jobb minőségűek és olcsóbbak. Ezt így nem jelenteném ki, én vásárolok a pasimnak sok holmit, ugyanúgy megkérik az árukat, cserébe hamar szétesnek. Kritizálni valóban kevésbé szokták őket, mert azt nők csinálják egymással, nem a férfiak.

Elnézőbbek vele az emberek.
Ha beszól a főnöknek, jobban tűri, nem kerül bajba. Ha haver, még szép. Ez megint olyan, hogy nem ismerjük a körülményeket, a munkahelyét, az ottani viszonyokat.

Nem az ő dolga megakadályozni a nemi erőszakot.
Őt nőként kioktatták arról, hogy kerülheti el a bajt, és ez gyalázat, ma viszont senki sem mondja neki, hogy ne kövessen el erőszakot. Ez most komoly? Igen, arról is magyaráznak nekünk, nőknek, hogy zárjuk be az ajtót, ha nem akarjuk, hogy kirabolják a lakásunkat, arról viszont nem, hogy ne törjünk be máshová. Mert az evidens egy jogkövető ember számára, hülyegyerek!

Ha éjszaka egyedül kóvályog az utcákon, minden bizonnyal biztonságosan hazaér.
Sőt az emberek még át is mennek miatta a túloldalra. Ne bízd el magad, egyszer beleakadsz egy bandába vagy leütnek a pénzedért, végre belátod, hogy ez a biztonságosnak hitt férfilét csak az álomvilágodban létezik. Ha valaki beléd köt sem vagy többé nő, hogy csak beszóljon és ne verjen pofán, ahhoz is szokj hozzá szépen.

Nem kell az italát figyelnie a buliban.
Ez jogos volna, ha heteróknak fenntartott klubról beszélne, de melegbárról magyaráz, ahol pont ugyanannyi esélye van, hogy egy perverz be akarja drogozni, vannak ilyen sztorik is, szóval megint kikapcsolta az agyát.

Nem mondják, hogy mosolyogj kicsit.
Ez tényleg irritáló tud lenni, amikor egy szar napodon azzal cseszegetnek, hogy miért nem mosolyogsz, és ezt valóban csak a nők kapják.

Nem kap kéretlen beszólásokat a testéről az utcán.
Hát térjünk erre vissza pár év múlva, hogy örülni fogsz-e neki, hogy ezentúl csak neked kell bókolnod és mindenki átnéz rajtad.

Nem szólnak be a testszőrzetére.
Ez hülyeség, a pasik sokszor megjegyzik, ha a másiknak az arcszőrzete például már túl hosszú, ápolatlan, vagy szőrös a nyaka. Rengetegszer hallottam.

Nem baj, ha látszik rajta, hogy öregszik.
Mert csak jóképűnek és kifinomultnak tűnik tőle. Biztos? Mennyi idős is vagy? A kor sok férfinek jobban áll, de ezért ne az embereket okold, hanem Istent. A férfilét egyik előnye, élvezd ki.

Nem kap beszólásokat az étkezési szokásaira.
Én sem. Ha igen, akkor nőktől, például erőszakosan térítő, nárcisztikus fitnesszőrültektől. :)

A képességei fontosabbak, mint hogy mi van rajta.
Farmerben és pólóban jár dolgozni, és nem esik le neki a tantusz, hogy ez dress code kérdése. Nem hiszem, hogy bárhol megtehetnéd ezt, viszont biztos vagyok benne, hogy ahol igen, ott bármelyik vagányabb csaj is, és csak a saját döntése, ha nőiesebben öltözik.

A pornófilmek nagy része neki készül.
Mert a nők kb. 40%-a néz csak pornót, akkor kinek készüljön? De nem hiszem, hogy személy szerint neked, a "transz férfinak", már megbocsáss, hanem a valódi heteroszexuális pasiknak, ha már egészen pontosak akarunk lenni. Te meg nem vagy az, maximum annak képzeled magad és ezzel szemben egyre toleránsabb a társadalom.

Az idősebb férfiak úgy kezelik, mintha a barátjuk lenne.
És ez most jó? Én nem szeretném, hogy mindenki automatikusan haveri viszonyba akarjon kerülni velem, pláne ha az egy idegen, nálam jóval idősebb bácsika. Írja, hogy rögtön kedvesen "apai" tanácsokat adnak neki kéretlenül is. Érdekes, ha idősebb nők csinálják ezt a lányokkal, kiakadtok, de most neked ez szimpatikus. Aztán amikor majd azzal lépnek oda hozzád, hogy segítsd felhúzni a kerítést, cipeld fel nekik a kanapét az ötödikre egy haveroddal, vagy megkapod a kritikát, hogy férfiként miért nem értesz a barkácsoláshoz legalább alapszinten, miért nem tudod megbütykölni a verdádat, miért nem tudod megszerelni a csöpögő csapot, hisztériarohamot kapsz. Pedig hát férfi lennél vagy mi.

Anélkül játszhat videojátékokat, hogy fenyegetnék, sértegetnék vagy megaláznák.
Bullshit. A prosztók egymást is oltogatják, mert nem olyan sértődékenyek, mint te, aki meg jó fej, egy nőt sem gyaláz. Engem sem szoktak, pedig béna vagyok. Azt mondod, a női karaktereket gyakran szexualizálják, megalázzák, megkínozzák a játékokban. Hagyjál már a hülyeségeiddel! Azon pattogtatok évtizedeken át, hogy legyen több választható női szereplő a videojátékokban, erre most nyavalyogsz, hogy csúnyán bánnak velük? Ezekben férfiakat ölnek meg brutálisan, kíméletlenül, ezzel szemben gyakran úgy írják a történetet, hogy nőt ölni sokkal nagyobb bűn és aljasság, amit meg kell torolni, te ezt felfogod? Szexualizálják... ez alatt azt érted, hogy szexis? Szörnyű, csak amúgy már rég nem igaz, talán el kéne szakadnod a Tomb Raidertől.

A kényelme fontosabb, mint a többieké, és annyi helyet foglal a buszon, amennyit szeretne.
Mármint kiké? Például a buszon átadni illendő hellyel kapcsolatban érzed, hogy megérdemled és senkit sem zavar, hogy nem pattansz fel átengedni azt az idősnek, a rokkantnak, a terhesnek, a gyereknek, vagy éppen a csajnak, akinek nőként még úgy gondoltad, hogy át kéne? És most kihasználod, hogy terpeszkedhetsz? Nem éppen ez ellen visongtok? Aztán mire fel dobod szét a lábaidat? Van tököd, hogy kényelmetlen lenne összepréselni őket? Persze, persze, sosem tennél ilyet, csak kísérletezgettél. Vegyük úgy, hogy a többi pasi is, jó? Ha ez ilyen jó kifogás.

Annyi emberrel szexel, amennyivel akar, és senki sem ítéli el érte.
Igaz.

Nincs kitéve a "puha szexizmusnak".
Nem épp neki kell kávét felszolgálnia vagy dekorálnia a céges bulin. Gondolj vissza erre a rinyádra, amint megkérnek, hogy cipelj be valami nehezet, mert te vagy a férfi, vedd le a polc tetejéről a dossziékkal teletömött dobozt, mert te vagy a férfi, vagy cserélj gumit a kolléganőd autóján, mert te vagy a férfi. Annyi a szerencséd, hogy sosem fognak ilyesmikre megkérni, mert mindenki tudja, hogy igazából nem vagy az, hiszen nőnek születtél, női fizikumod van, csak hagyják, hogy elhidd, hogy pasi lettél. Így könnyű.

A sikerei kizárólag az övé.
Itt álljunk meg egy szóra. Az "ipse" azt állítja, hogy ma már senki sem kérdőjelezi meg, hogy megérdemli-e a dicséretet, míg korábban azt gondolták, azért kapta, mert csinos volt. Szerintetek egy transz férfi volt valaha csinos nő? Ilyen a hollywoodi filmekben van, hogy bombanőből macsó pasivá operálták, nekem ez nagyon életszerűtlen. De értem, azt akarta mondani vele, hogy egy férfiból kinézik, hogy maga szerezte a vagyonát, a drága kocsit, a jó pozíciót, míg egy nő esetében gyakran csak azon morfondíroznak, vajon kinek a farkát tisztelhetik benne. Ez előítélet, de sajnos van alapja, mert az esetek többségében tényleg nem a csaj vette a BMW-t és nem ő kereste meg azt a pénzt, amivel vagizik. Azonban elismerik a jó női szakembereket, szóval a tehetsége maximum addig lehet kérdőjeles, amíg meg nem mutatja, mit tud. Viszont bárki is irigyli egy nő dicséreteit, előbbre jutását, és emiatt megszólja az illetőt, 99%-ban biztos, hogy az egy másik nőnemű lény a munkahelyen.

Akkora hülyeségeket beszélhet, amekkorákat csak akar.
Hát látom. :) De mint tapasztalhattad most akkor, én például nem veszlek komolyan és nem is hiszek neked a legtöbb dologban, szóval a kijelentésed mégsem állja meg a helyét. Viszont faszságot nyugodtan beszélhetsz férfiként és nőként egyaránt, aztán hogy ki mennyi ideig viseli el a sok ostobaságot, ami dől kifelé a szádból, az egyénfüggő. Én eddig bírtam, örülök, hogy végre vége.

Megjegyzések

  1. Hogy lett vége? Végigolvastad, vagy abbahagytad a közepén? :-) Nyilvánvalóan dől amúgy az egészből a femináci és a hoszteroliberális propahanta.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Megasztár 1. rész

Mint azt tudjátok, főállásban csoportszexszel foglalkozom, 1:1 felállást jóval ritkábban vállalok el, egyszerűen, mert nem éri meg anyagilag. A kettecskén szex legtöbb esetben egy filler . Komolyabb munka előtt vagy után, esetleg két nagyobb akció között, ha épp már úgyis arra járok, ha épp úgyis hosszabb üresjárat lenne, ha épp többet fizet érte, mint indolt volna, vagy a csoportból valaki privátba akar menni... olyankor belefér. Átgondoltam, miféle felkéréseim is voltak az elmúlt időszakban, gondoljatok rá úgy, mint a Megasztár 1. részére, tudjátok, amikor némely versenyzőtől egyszerűen csak annyit kérdeznétek, hogy " de miért? " Az önjelölt pornósztárok Vannak ezek a fickók, akik gyűjtik a dugásaikról készült felvételeket, egy részük csak saját magának, a többiek pedig, feltételezem, meg is osztják ezeket az ismerőseikkel vagy beküldik pornóoldalaknak (pedig az tiltott), emiatt az egész csak arról szól, hogy ők a saját jövőbeli énjüknek próbáljanak megfelelni, an

Életjel

Gáz, hogy egy hónapja posztoltam utoljára, pedig azért zajlott az élet, csak hát a lustaság, nem a blogból élés, mint rosszabb helyeken... :) Ott tartottam legutóbb, hogy van ez az élményhajhászat projekt, amiről a német kolleginák csupa szépet és jót mondtak, hogy igen, van rá érdeklődés, izgalmas találják a vevők az ötleteket, sajátokat is hoznak. Pár hétig teszteltük, de már az első héten látszott, hogy ez egy működő dolog lehet, úgyhogy nekiálltunk mi is, hogy törvényes keretek között megvalósítsuk. És persze itt kezdődtek a problémák! Mert nem úgy van az, hogy csak kitalálod magadnak és csinálod, ahogy jónak látod, dehogy! Létre kell hoznod egy új céget, meg kell felelned különböző követelményeknek és előírásoknak, hiszen többek között utaztatsz, vendéglátózol, programszervező vagy, biztosítást kell kötnöd, felelősséget kell vállalj minden apróságért te magad. Még az sem mindegy, hány fokot fúj az autó klímája, amivel a vevőt elviszed a helyszínre, na itt kaptam agyfaszt, de

Pasiügy

Az egyik legzavaróbb dolog az emberekben, hogy amikor a barátomat említem, rögtön megjelenik előttük egy kép valami striciről. Vagy egy kidobóról. Vagy valami kokós bűnözőről. Igazából mindennek képzelik, ami rossz, mert mi más lehetne egy pasi, aki prostival jár? Az én párom messze áll ezektől a karakterektől, de az biztos, hogy egy egyedi és megismételhetetlen hópihe. Teljesen átlagos, kisvárosi családban nőtt fel, igazi nyárspolgárok a szülei, amivel ő nem tud azonosulni. Ő nem az a típusú ember, akinek egyébként nagyra törő vágyai volnának, nem akarta soha bejárni a fél világot, nem akart hihetetlen karriert befutni, nem akart kacsalábon forgó palotát és luxusautót, csak ösztönösen, hogy szeret élni és azt igyekszik megvalósítani. Ha munkáról van szó, ő az év dolgozója - szó szerint, egyszer tényleg megkapta a plecsnit. Az a fajta, aki sosem késik, aki mindig bevállalja a túlórát, aki utálja a lógósokat, a link alakokat, a hazugokat, a folyton kifogásokat keresőket, megveti ők

Ez húzós lesz (1. rész)

Nem, még mindig nem arról fogok írni, amit amúgy egyes emberek már találgattak, azaz hogy mi durvát is csináltam a múltbeli munkám során, ami után hosszú szabira mentem. Nem, nem, nem, azt lezártam, átrágtam, nem éri meg megosztani, bocs. Viszont hosszú poszt lesz és egész másról fog szólni, illetve úgy is fogalmazhatnék, hogy valami olyannak a kezdete, amiről inkább egy tök új blogot kellene nyitnom. Ez tervben is van, mert totál nem illik ennek a profiljába az egész, már ha van olyanja neki, amiben szintén nem vagyok biztos. Általában csak firkálgatok mindenféléről. :) Ezt még átgondolom. Amiről én úgy döntöttem, hogy írni fogok ezentúl (ide vagy máshova), az egy olyan probléma, sorsfordulat, ami még nekem is új. Relatíve. Fél éves körülbelül, már amióta ezzel foglalkozom aktívan. Kérem ezért azt, aki olvassa, hogy ne tekintsen úgy erre az irományra, mint valami tudományos beszámolóra, vagy egy mindenre választ adó posztra, mert én még nem vagyok ott. Összeszedem, amit t

Nem tudok kitörni

Ez az a mondat, amit már mindenki ezerszer hallott, dokukat is forgattak belőle, és engem személy szerint halálra idegesít. Miért? Mert kamu. Hagyjuk most az egyedi eseteket és a kényszerítetteket, akik a prostituáltak között egyébként is a kisebbség, valójában a kurvák 90%-a önkéntes. Boncolgathatjuk, mit jelent az önkéntesség, lehet, hogy van benne gazdasági kényszer, de ennyi erővel az utcaseprő és az árufeltöltő is megmentendő, az emberek többsége sosem lesz teljesen elégedett a munkájával vagy a társadalmi státuszával. A prosti legalább jól keres, igen, még a sarki is ahhoz képest, hogy saját erejéből mennyit kaparna össze a csavargyárban. A nem tudok kitörni a valóságban azt jelenti, hogy "nem igazán vagyok kibékülve a helyzetemmel, ciki ez a meló, de még nem ajánlottak olyat, ami miatt kiszállnék", vagy még ennyit sem. Elmesélek egy történetet, ami ismerősi körön belülről jön. Van egy német, barátnőfílinges prosti, aki EU-n kívüli országból származik, eredet