Ugrás a fő tartalomra

Ez húzós lesz (10. rész) - Gyakori személyiségzavarok

Miközben DID témában kutakodom a youtube-on, gyakran feldob a rendszer más személyiségzavarokról szóló videókat is, amikbe időnként belenézegetek mindössze kíváncsiságból. Ez adta az ötletet ehhez a poszthoz, hirtelen bevillant, hogy írhatnék egy összefoglalót a leggyakrabban előforduló mentális betegségekről. Tudni róluk hasznos, egyrészt bárkinek leeshet a tantusz, majd segítséget kérhet, ha ráillik valamelyik leírás, másrészt pedig családtagjaiban, barátaiban, ismerőseiben is felismerhet egy-egyet, ami után talán könnyebben kezeli őket, hiszen megérti, miért is viselkednek úgy, ahogy.

Igen, kihagyok néhányat, mert azt szerintem mára már mindenki tudja, ki is a nárcisztikus vagy a szociopata, sokszor átvettük már. :)

Borderline személyiségzavar

A BPD az igazi mumus, az ebben a betegségben szenvedők elviselhetetlenek, mindenkit elüldöznek maguk mellől, teátrálisak, manipulatívak, figyelemkurvák, sokan a valódi gonoszokként írják le őket. Elvileg attól alakul ki, hogy gyerekkorukban nem kapták meg a kellő figyelmet, elismerést, ezért gyakorlatilag önkívületi állapotban képesek őrjöngeni, túlérzékenyek, betegesen ragaszkodnak, az érzéseiket pedig nem úgy élik meg, mint ahogy azt normális, hanem ezerszer intenzívebben. Örökké rettegnek attól, hogy elhagyják őket, és bármit megtennének azért, hogy ez ne történjen meg, de közben csak lerombolják az emberi kapcsolataikat. Ha ők szeretnek valakit, azt nem egészséges módon teszik, hanem fanatikus rajongással, majd elfogja őket egy rossz gondolat, elkezdik bebeszélni maguknak, hogy az illető voltaképpen utálja őket, nem is akar velük lenni, és akkor rájuk tör a kontrollálhatatlan düh, teljesen elszállnak, közben megalázzák saját magukat, manipulálnak, hazudoznak, hogy figyeljenek rájuk, hogy mondjanak elismerő szavakat nekik, erősítsék meg, hogy szeretik őket, aztán megnyugszanak, ami sokszor mindössze fél percig tart, elég egy más hangsúllyal kimondott mondat, és újra kezdődik az egész. Teszik mindezt úgy, hogy miközben tombolnak, tudják, hogy szörnyűséget csinálnak, de szó szerint nem képesek megfékezni magukat, már csak higgadtabb állapotukban tudják alkalmazni azokat a problémakezelési stratégiákat, amiket tanítottak nekik a szakemberek. Miután az őrület véget ér, elképesztő mértékű megbánást, magányt éreznek, nagyon sajnálják, amit tettek, folyamatos bennük az önvád, önutálat. A borderline-on nehéz segíteni, a terapeuták is rettegnek tőlük, sokan nem is vállalják őket, ami csak tetézi a bajt, hiszen szenvednek attól, hogy még segítséget is nehezen kapnak, és amúgy is annyian basszák a fejükhöz, hogy elmebeteg, manipulatív gecik, hogy már attól is rettegnek, hogy egyáltalán valakivel őszintén beszéljenek a problémáikról, úgy gondolják, senki sem fogja elhinni nekik, amit mondanak.

Őket tehát szinte lehetetlen elviselni, de legalább együttérezni lehet velük, elhiszed, hogy nekik szarabb, mint neked. Kivéve, ha nárcisztikus is egyben, mert akkor valóban maga az Ördög.

Skizofrénia

Ez az a betegség, amit a filmeknek köszönhetően a leggyakrabban összekevernek a disszociatív személyiségzavarral, pedig semmi közük egymáshoz, a tünetek is teljesen különböznek. Míg a DID trauma hatására alakul ki, műszerekkel nem kimutatható, addig a skizofrénia megléte igen, illetve anyai ágon örökletes betegség. A skizofréniát hallucinációk, paranoia és téveszmék jellemezhetik, ezek megléte vagy súlyossága természetesen egyénenként eltér. A beteg valóban hall és lát dolgokat, amik nincsenek ott, a belső és külső hangok nem személyesek, hanem sokszor csak motyogások, suttogások, kántálások, és általában támadók: megpróbálják az őrületbe, önutálatba, öngyilkosságba kergetni a pácienst. Ezeket sokan nonstop hallják, emellett pedig mindenféle egyéb zajt is érzékelhetnek, és mint mondtam, látnak is dolgokat közben, amik rájuk támadhatnak, folyamatosan zavarhatják őket. A skizofrének általában úgy fogalmaznak, hogy úgy érzik, Oscar-díjat érdemelnének azért, hogy mindezek ellenére ideig-óráig képesek egyben tartani magukat, és kifelé semmit sem mutatni abból, amit átélnek. A paranoid skizofréniára emellett az jellemző, hogy a beteg olyan téveszmékbe "hergeli" magát, hogy mások folyamatosan megfigyelik és ártani akarnak nekik, sokszor ez az oka annak, hogy abbahagyják a gyógyszereik szedését, ugyanis attól rettegnek, hogy azokkal az orvos voltaképpen meg akarja mérgezni őket, a barátaiknak, rokonaiknak pedig nem veszik fel a telefont, ugyanis hiszik, hogy lehallgatják őket. Amikor elmúlnak ezek az epizódok, kitisztul a fejük, akkor jól tudják, hogy mindabból, amit látnak, hallanak vagy képzelnek, semmi sem igaz, de miközben átélik, valósnak tartják és úgy is reagálnak.

A skizofrénia tehát nagyon súlyos, a páciens nem csak önmagára, de másokra is veszélyes lehet, amikor épp nem tud különbséget tenni a valóság és a hallucináció, téveszme között. Gyógyszerekkel tudják kezelni, ám az nem jelenti, hogy minden tünet megszűnik, és nagyon sűrűn el is utasítják azok beszedését a fentebb már említett okból kifolyólag.

Bipoláris zavar

Napjaink népbetegsége, talán a legismertebb mentális problémák egyike, érzelmi hullámvasútnak szokták leírni. Jellemzője, hogy a páciens gyakorlatilag kétféle hangulatot ismer: a mániát és a depressziót. Nincs köztes állapota. Egyszer energikus, tele van ötletekkel, pörög, jókedvű, boldog, aztán hirtelen rá tör a depresszió, ami olyan mértékű lehet, hogy az ágyból sem képes kiszállni. Természetesen ennek is többféle típusa, súlyossága ismert: van, akinél kevesebb idő telik el a két szélsőséges állapot megélése között, van, akinél több, illetve enyhébb esetekben nem annyira látványos a változás, ami akár a saját környezetüknek feltűnne. Gyógyszerrel és terápiával lehet kezelni.

Elkerülő személyiségzavar

Ez is egy meglehetősen gyakori betegség, a benne szenvedők rendkívül érzékenyek, folyamatosan rettegnek attól, hogy valaki megszólja őket, kritizálni kezdi akár a külsejüket, akár egyéb tulajdonságaikat, ezért emberek között szoronganak, folyton szégyellik magukat, félnek, hogy hülyén viselkednek és kinevetik őket, így egy idő után nem is nagyon mozdulnak ki, leépülnek az emberi kapcsolataik, magukra maradnak. Viszonylag jól, gyorsan kezelhető zavarról van szó, a terápia során megerősödik az önbizalmuk és előjönnek a barlangjukból.

Dependens személyiségzavar

Ők a nárcik első számú célpontjai. Erősen tudnak ragaszkodni más emberekhez és rendkívül szubmisszívek, közben pedig folyamatosan attól rettegnek, hogy elveszítik ezt az imádott alanyt. Olyan mértékben függnek másoktól, hogy önállóan szinte képtelenek funkcionálni, önálló döntéseket hozni, mindig kell valaki, aki megmondja nekik, hogy mit tegyenek, és ha ez az ember elhagyja őket, abba szinte belehalnak. Maguk a szakemberek is óvakodnak velük kettesben maradni, ugyanis a pszichológus is célpontjává válhat a rajongásuknak, inkább csoportterápia keretein belül foglalkoznak velük. A tünetek csak hosszú, évekig tartó terápia után enyhülnek, de gyökeresen sosem változnak meg.

Rögeszmés-kényszeres személyiségzavar

Jellemzője, hogy a beteg megszállottan ragaszkodik a tökéletességhez, és ezzel összefüggésben gyakran teljesen irracionális félelmei vannak, például hogy meghalnak a szülei, ha nem igazítja meg azt a képet a falon. Súlyossága természetesen ennek is egyénenként eltérhet. Sokan úgy írják le az érzést, hogy gyakorlatilag mintha folyamatosan beszélne a fejükben egy hang, ami előre megmondja, mit tegyenek, mit ne, és mi a következménye annak, ha nem úgy cselekszenek, ahogy "kellene". Az illető tisztában van vele, hogy tök hülyeség az egész, de nem tud ellene mit tenni, felülkerekedik rajta, irányítja az életét. A leggyakoribb OCPD-s tünetek a gyakori kézmosás (baciktól, betegségektől való félelem), a "ne lépj arra a pontjára a talajnak", a tisztaság-, rendmánia, a tárgyak párhuzamos elrendezése stb. Emiatt nagyon gyakran szoronganak és depressziósak lesznek, nehezebben alakítanak ki emberi kapcsolatokat, merevek, aggodalmaskodók, furcsán viselkednek (fizikai tüneteket produkálnak, ha nem hozhatják helyre, ami zavarja őket). Mivel az idejük jó részét leköti, hogy a kényszeres és rögeszmés "igényeiket" kielégítsék, ezért gyakran minden mást elhanyagolnak, nem jut rá idejük. Gyógyszerekkel lehet kezelni, és egyébként örökletes betegség.

Remélem, hasznosnak találtátok a kis összefoglalómat, viszont azt nem, hogy bárki magára vagy családtagjára ismert, azonban ha így van, ne feledjétek, hogy ezek többsége gyógyszeres kezeléssel vagy pszichoterápiával gyógyítható, vagy legalábbis a tünetek enyhíthetők.

Megjegyzések

  1. Úgy tűnik, nekem vagy nincs semmi ilyesmi zavarom, vagy csak MÉG nem szerepel a felsorolásban!
    (nem is hiányzik)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélhetőleg az emberek többségének nincs. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Megasztár 1. rész

Mint azt tudjátok, főállásban csoportszexszel foglalkozom, 1:1 felállást jóval ritkábban vállalok el, egyszerűen, mert nem éri meg anyagilag. A kettecskén szex legtöbb esetben egy filler . Komolyabb munka előtt vagy után, esetleg két nagyobb akció között, ha épp már úgyis arra járok, ha épp úgyis hosszabb üresjárat lenne, ha épp többet fizet érte, mint indolt volna, vagy a csoportból valaki privátba akar menni... olyankor belefér. Átgondoltam, miféle felkéréseim is voltak az elmúlt időszakban, gondoljatok rá úgy, mint a Megasztár 1. részére, tudjátok, amikor némely versenyzőtől egyszerűen csak annyit kérdeznétek, hogy " de miért? " Az önjelölt pornósztárok Vannak ezek a fickók, akik gyűjtik a dugásaikról készült felvételeket, egy részük csak saját magának, a többiek pedig, feltételezem, meg is osztják ezeket az ismerőseikkel vagy beküldik pornóoldalaknak (pedig az tiltott), emiatt az egész csak arról szól, hogy ők a saját jövőbeli énjüknek próbáljanak megfelelni, an

Életjel

Gáz, hogy egy hónapja posztoltam utoljára, pedig azért zajlott az élet, csak hát a lustaság, nem a blogból élés, mint rosszabb helyeken... :) Ott tartottam legutóbb, hogy van ez az élményhajhászat projekt, amiről a német kolleginák csupa szépet és jót mondtak, hogy igen, van rá érdeklődés, izgalmas találják a vevők az ötleteket, sajátokat is hoznak. Pár hétig teszteltük, de már az első héten látszott, hogy ez egy működő dolog lehet, úgyhogy nekiálltunk mi is, hogy törvényes keretek között megvalósítsuk. És persze itt kezdődtek a problémák! Mert nem úgy van az, hogy csak kitalálod magadnak és csinálod, ahogy jónak látod, dehogy! Létre kell hoznod egy új céget, meg kell felelned különböző követelményeknek és előírásoknak, hiszen többek között utaztatsz, vendéglátózol, programszervező vagy, biztosítást kell kötnöd, felelősséget kell vállalj minden apróságért te magad. Még az sem mindegy, hány fokot fúj az autó klímája, amivel a vevőt elviszed a helyszínre, na itt kaptam agyfaszt, de

Pasiügy

Az egyik legzavaróbb dolog az emberekben, hogy amikor a barátomat említem, rögtön megjelenik előttük egy kép valami striciről. Vagy egy kidobóról. Vagy valami kokós bűnözőről. Igazából mindennek képzelik, ami rossz, mert mi más lehetne egy pasi, aki prostival jár? Az én párom messze áll ezektől a karakterektől, de az biztos, hogy egy egyedi és megismételhetetlen hópihe. Teljesen átlagos, kisvárosi családban nőtt fel, igazi nyárspolgárok a szülei, amivel ő nem tud azonosulni. Ő nem az a típusú ember, akinek egyébként nagyra törő vágyai volnának, nem akarta soha bejárni a fél világot, nem akart hihetetlen karriert befutni, nem akart kacsalábon forgó palotát és luxusautót, csak ösztönösen, hogy szeret élni és azt igyekszik megvalósítani. Ha munkáról van szó, ő az év dolgozója - szó szerint, egyszer tényleg megkapta a plecsnit. Az a fajta, aki sosem késik, aki mindig bevállalja a túlórát, aki utálja a lógósokat, a link alakokat, a hazugokat, a folyton kifogásokat keresőket, megveti ők

Ez húzós lesz (1. rész)

Nem, még mindig nem arról fogok írni, amit amúgy egyes emberek már találgattak, azaz hogy mi durvát is csináltam a múltbeli munkám során, ami után hosszú szabira mentem. Nem, nem, nem, azt lezártam, átrágtam, nem éri meg megosztani, bocs. Viszont hosszú poszt lesz és egész másról fog szólni, illetve úgy is fogalmazhatnék, hogy valami olyannak a kezdete, amiről inkább egy tök új blogot kellene nyitnom. Ez tervben is van, mert totál nem illik ennek a profiljába az egész, már ha van olyanja neki, amiben szintén nem vagyok biztos. Általában csak firkálgatok mindenféléről. :) Ezt még átgondolom. Amiről én úgy döntöttem, hogy írni fogok ezentúl (ide vagy máshova), az egy olyan probléma, sorsfordulat, ami még nekem is új. Relatíve. Fél éves körülbelül, már amióta ezzel foglalkozom aktívan. Kérem ezért azt, aki olvassa, hogy ne tekintsen úgy erre az irományra, mint valami tudományos beszámolóra, vagy egy mindenre választ adó posztra, mert én még nem vagyok ott. Összeszedem, amit t

Nem tudok kitörni

Ez az a mondat, amit már mindenki ezerszer hallott, dokukat is forgattak belőle, és engem személy szerint halálra idegesít. Miért? Mert kamu. Hagyjuk most az egyedi eseteket és a kényszerítetteket, akik a prostituáltak között egyébként is a kisebbség, valójában a kurvák 90%-a önkéntes. Boncolgathatjuk, mit jelent az önkéntesség, lehet, hogy van benne gazdasági kényszer, de ennyi erővel az utcaseprő és az árufeltöltő is megmentendő, az emberek többsége sosem lesz teljesen elégedett a munkájával vagy a társadalmi státuszával. A prosti legalább jól keres, igen, még a sarki is ahhoz képest, hogy saját erejéből mennyit kaparna össze a csavargyárban. A nem tudok kitörni a valóságban azt jelenti, hogy "nem igazán vagyok kibékülve a helyzetemmel, ciki ez a meló, de még nem ajánlottak olyat, ami miatt kiszállnék", vagy még ennyit sem. Elmesélek egy történetet, ami ismerősi körön belülről jön. Van egy német, barátnőfílinges prosti, aki EU-n kívüli országból származik, eredet